26

Re: Пропонуйте статті

Більш по темі. Бачив цікаву статтю у "Київській старовині" про відьомські чари (а саме про закрутки і заломи). Там, між іншим, згадувались і так звані "ведующие люди" або відьмаки (характерники?), які розповіли авторові нарису, як боротися проти злих сил та конкретних її проявів. З їх слів він і написав про  методи боротьби із чарами відьом.
Обсяг твору - невеликий - 2-3 стор. Можливо, він когось тут зацікавить, хоча впевнений, що більшість людей вже ознайомлена з цією інформацією. Як би там не було, можна викласти це сюди, поповнюючи базу оригінальних текстів.
Не полінуюсь з'їздити в парламентську і переписати все достовірно, слово в слово. smile

27

Молодець, це вже більш конструктивно. Одна з подібних статей уже вивішена Богданом на сайті про скульптора і фотографа Олеся Бадьо. Дуже гарно.
Щодо так званих рідновірів - не переймайтесь ними. Кожен творить, чи то відроджує свої обряди. Цінність таких обрядів ніяка. Традиція давньої віри в Україні не збереглася. Тому будь-які розповіді про відроження української народної віри - лише фальсифікація. Прошу не путати з відголосками, що збереглися в тому ж православ"ї та народних обрядах.
Щодо сумніву Богдана про належність характерників до православ"я - ти сам на цьому сайті помістив невеликий уривок, де розповідається про причастя Васюринського козака у церкві ;-)

28

Водограй написав:

Більш по темі. Бачив цікаву статтю у "Київській старовині" про відьомські чари (а саме про закрутки і заломи). Там, між іншим, згадувались і так звані "ведующие люди" або відьмаки (характерники?), які розповіли авторові нарису, як боротися проти злих сил та конкретних її проявів. З їх слів він і написав про  методи боротьби із чарами відьом.
Обсяг твору - невеликий - 2-3 стор. Можливо, він когось тут зацікавить, хоча впевнений, що більшість людей вже ознайомлена з цією інформацією. Як би там не було, можна викласти це сюди, поповнюючи базу оригінальних текстів.
Не полінуюсь з'їздити в парламентську і переписати все достовірно, слово в слово. smile

Був би вдячний smile

29

монах написав:

Щодо сумніву Богдана про належність характерників до православ"я - ти сам на цьому сайті помістив невеликий уривок, де розповідається про причастя Васюринського козака у церкві ;-)

Я просто наголошую, що це все умовно.. Рамки церкві не дозволяють людині бути вільною від догм, і досягати розширених станів свідомості

30

Лилия написав:

Всем желающим более детально ознакомиться с характерничеством в действии: г. Киев, ул. Подвысоцкого, 3-А в НПЦ «Мандрагора» Фудим Григорий Львович.

А в Одессе?

31

Bohdan написав:

Я просто наголошую, що це все умовно.. Рамки церкві не дозволяють людині бути вільною від догм, і досягати розширених станів свідомості

Оце дуже вірно. Не може людина досягти розширеного стану свідомості з таким примітивним розумінням добра і зла.
Скоріше за все це було звичайне окозамилювання і підтримання більш широких інтересів: допоможемо православ'ю, бо воно послабить католицтво, тобто поляків. В такому плані. А характерники мали підлаштовуватися під цю політику. Однак серйозно ніхто на неї не зважав. Тому всі займалися своїми справами і ніхто не перешкоджав один одному. smile

32

Приєднуюсь до Богдана - вцілому правильно. А ось на предмет примітивності розуміння добра і зла в православ"ї - готовий сперечатися. І іще - характерники не підлаштовувались під певну політику, вони її спрямовували (але не керували).
Водограй, а коли ти не полінуєшся?;-).

Востаннє редагувалося монах (15 Nov 2007 19:54:05)

33

Завтра smile Вже починаю сумніватися, чи воно того варте smile

монах написав:

характерники не підлаштовувались під певну політику, вони її спрямовували (але не керували).

Що ж, вам видніше. smile Я, на жаль, мало цікавився цим питанням.

34

Повір, воно того варте. А чого сумніваєшся?

35

Та справа в тому, що дуже давно бачив ту статтю. По-перше, не пам"ятаю точно скільки уваги там було приділено саме "ведающим людям". По-друге, не знаю, в якому саме номері вона знаходиться. Як би там не було, завтра все викладу. Розберусь.

монах написав:

Повір, воно того варте.

От-от і мені так здається. Цікава тема. І якраз під мої вподобання. Оце відкрив ваш сайт, почитав деякі статті і вони мене так заохотили, що почав активно думати і вже зараз можу дати собі пояснення про деякі речі в моєму житті. Дуже цікаво.
   Та що там - чого варте лише одне речення: Розвивати силу волі заради того, щоб отримати волю (свободу) і самому керувати життям. Це ж справжня мета життя! Причому я відчуваю абсолютну реальність цих слів. Наведу приклад: минулого року мав багато роботи, але виконував її у повному обсязі. Через це досить часто не спав вночі. Що я маю на сьогоднішній день? Я контролюю процес сну. Я можу спати коли захочу, можу взагалі не спати, можу поспати всього 10 хвилин. І я не почуваю втомленості. Мої мисленнєві процеси не страждають від таких дій. Звичайно, до пори до часу. Цікаво. Я просто відчуваю, що не воно керує мною, а я керую ним і це лише додає мені зайвих сил.
   На днях, захопившись ідеєю вашого сайту, вирішив побити свій рекорд у віджиманнях. Раніше я робив максимум 100 з чимось разів. Тепер я зробив 174. І міг спокійно робити далі (навіть не спітнів). Що це, як не перехід свідомості з одного стану в інший? Я можу це описати. Спочатку робиться 70 віджимань в швидкому темпі і далі я сильно втомлююсь. Тут я починаю вмикати свою волю і роблю ще 30 разів до 100, а потім іде перехід оцих фаз свідомості. По-іншому йде час, інші рухи... Ти робиш далі, але вже не відчуваєш особливого болю, руки самі роблять - роблять на високому рівні. І тут серйозно вже можна зробити скільки завгодно. Інша справа в тому, чи витримає тіло: свідомість перейшла в інший вимір, а організм залишився тут.
   Це мені нагадує ще одну історію: вже у морози пішов купатися на Дніпро (а я себе кожен день намагаюсь поливати холодною водою smile ). Ото купаюсь, купаюсь - мені добре, бо свідомість вже звикла. Виходжу - не змерз звичайно, але помічаю, що під тим вітром у мене дрижать руки. Розумієте: мені не холодно, голос нормальний, а руки дрижать). Те ж саме і тут: віджимаєшся, все начебто непогано, аж раптом може щось статися... Важливо, справді, знати межу.

36

До чого це я? smile

37

Ну от, як я і очікував: про характерників (якщо це звичайно вони) тут зовсім мало. Але в цілому стаття цікава. Можна почитати.

38

Закрутки и заломы

“Закрутки” и “заломы” – это особый видъ колдовства, внушающій и доселЂ немалый страхъ простому сельскому люду. “Закрутки” попадаются въ лЂсу, саду, огородЂ, но чаще всего на полЂ, именно на злакахъ. Насколько люди боятся этихъ “закрутокъ”, и насколько сами вЂдьмы вЂруютъ въ нихъ, можно видЂть изъ слЂдующаго разсказа землянскихъ крестьянъ Наума Савченка и Марфы Гутырихи, которые были очевидцами этого случая.
   “Въ 20-хъ годахъ въ с. ЗемлянкЂ, Глуховск. у., на левадЂ у помЂщика Бартоша оказалась на житЂ “закрутка”. Узнавъ про такое несчастье, Бартошъ отправился къ священнику и попросилъ его отслужить молебенъ и вырвать “закрутку”. Въ старинныхъ, могилянскихъ требникахъ существовали молитвы на всЂ подобные случаи, и священникъ вырывалъ “закрутку” крестомъ. – Это былъ будній день, когда священникъ съ Бартошемъ отправились служить молебенъ на левадЂ. Зазвонили въ колокола. Въ это время та баба, которая дЂлала закрутку, мЂсила дома тЂсто. Никто не подозрЂвалъ ее въ вЂдовствЂ. Услыхавъ звонъ, она спросила, что сегодня за праздникъ? Ей отвЂтили, что звонятъ потому, что у Бартоша батюшка закрутку вырываетъ. Тогда она, съ руками въ тЂстЂ, побЂжала на леваду, желая повиниться и остановить проклятіе; но когда добЂжала и увидЂла, что священникъ закрутку уже вырываетъ, то она упала на улицЂ и заголосила; съ ней случился припадокъ падучей, и ей скорчило руки и ноги. Все, что она желала Бартошу, приключилось съ ней, и она жила калЂкой до своей смерти”.
   Во время жатвы я не одинъ разъ натыкалась на эти закрутки; срисовавъ ихъ нЂсколько видовъ, я пригласила “знающаго человЂка”, отъ котораго узнала слЂдующія подробности.
   Бабы дЂлаютъ закрутки либо на смерть, либо на болЂзнь, на скотской падежъ, на усыханіе лЂса, на убытки. Когда подобной бабЂ придетъ “необходимость” дЂлать зло, то она непремЂнно пойдетъ дЂлать закрутки. ДЂлаютъ закрутки на зорљ, т. е. передъ восходомъ, или вскорЂ по захожденіи солнца. Пойдетъ вЂдьма на поле, сброситъ съ себя всю одежду, кромЂ рубахи, безъ пояса, скинетъ головной уборъ, растреплетъ на голо†волоса, выберетъ себЂ нивку съ какимъ нибудь хлЂбом, станетъ на мЂсто, мысленно очертитъ вокругъ себя на разстояніи трехъ аршинъ отъ себя черту, за которую будто бы никто не въ силахъ къ ней приблизиться, и начнетъ лЂвой рукой дЂлать закрутки и заломы. Нагнется вЂдьма надъ пашней, правой рукой держитъ стебель и колосья, а лЂвой кружитъ, ломаетъ и заворачиваетъ стебли “одъ лукавого”, т. е. не посолонь, а противъ солнца. Это вЂрная примЂта, чтобы узнать, настоящая-ли то закрутка или шутка.
   Когда вЂдьма сдЂлаетъ одну закрутку или заломъ, то разогнется, станетъ прямо и обЂими ногами перескочитъ черезъ закрутку, послЂ чего отправляется дальше, пока не окончитъ всего задуманнаго. Въ составленіи закрутокъ существуетъ цЂлая разнообразная система, извЂстная лишь самимъ вЂдьмамъ и ихъ антагонистамъ вЂдьмакамъ, или “опытнымъ” людямъ.
   Срисовавъ видЂнныя мною закрутки, я пригласила такого человЂка, съ просьбой объяснить мнЂ значеніе ихъ.
   “ВсЂ закрутки дЂлаются на три стороны свЂта: на востокъ, западъ и сЂверъ, на югъ никогда. Номеръ первый – это заломъ (солома не скручена, а поломана); онъ заломленъ на западъ. Заломъ этотъ – годовой, теперь отъ него ничего не приключится, а чрезъ годъ хозяева, именно д†души, заболЂютъ годовой болљзнею. Номеръ второй – закрутка, загнута на востокъ. Она сдЂлана на убытокъ: отъ хозяевъ отнята “спорость” (удача, успЂхъ) во всЂхъ дЂлахъ. Номеръ третій – закрутка на востокъ; сдЂлана на скотской падежъ, на людскую болЂзнь, и отъ этой закрутки умретъ д†души въ разное время. Номеръ четвертый – закрутка на сЂверъ; сдЂлана она для двухъ душъ на два года болЂзни и обЂимъ одновременно умереть. Номеръ пятый – потайной заломъ: на семь вершковъ отъ земли взять правой рукой горсть стеблей, а лЂвой берется одинъ-два стебля съ колосомъ и, не вырывая, заломить “одъ лукавого” вокругъ горсти жита, какъ бы ниткою обвести, а средніе колоски лЂвою-же рукою заломить, чтобы чрезъ ободокъ кругомъ висЂли. НадЂлаетъ вЂдьма такихъ потайныхъ заломовъ по всей нивЂ, а хозяева не розглядятъ, и вообразятъ, что кони или свиньи жито “побили”, (а то вЂдьма черезъ заломы скакала) и выжнутъ ниву безъ предосторожностей; тогда на томъ хозяинЂ сядетъ столько чирьевъ, сколько на ни†было сдЂлано “потайныхъ заломчиковъ”.
   Есть такіе люди, которые эти закрутки и заломы вырываютъ и “отшептываютъ”, но свои знанія держатъ они въ секретЂ и только передъ смертію передаютъ эти свЂдЂнія какому нибудь близкому лицу. Такимъ “опытнымъ человЂкомъ” въ с. ЗемлянкЂ былъ козакъ Ром. Голубъ, умершій около 20 л. назадъ. Его знанія теперь перешли къ коз. Николаю СЂрику, 60 лЂтн. старику, отъ котораго я и получила настоящія свЂдЂнія. Нашептыванія онъ не согласился открыть, а сказалъ только, что отъ заломовъ и закрутокъ покровителемъ состоитъ архистратигъ Михаилъ; ему надо молиться, онъ отъ этого зла спасаетъ. Вырывать и отмаливать закрутки можно во всякое время дня.

П. Литвинова. Закрутки и заломы // Киевская старина. – 1899. – №3. – С. 139 – 141.

39

Лилия написав:

Всем желающим более детально ознакомиться с характерничеством в действии: г. Киев, ул. Подвысоцкого, 3-А в НПЦ «Мандрагора» Фудим Григорий Львович.

З радістю прийду, тільки скажіть час коли туди можна підходити і які дні...

40

Лилия, Шось "характєрнічєство" у вас якесь без українського духу..

41

Водограй, дякую за допис...

42

може є сенс щось з описів техніки рукопашного бою, що стосується Спасу;)

43

Berkut написав:

А в Одессе?

а чи щось подібне є в Одесі?! sad

44

4 Знайдені статті, користуйя Богдане:

1) Автор: Андрей Марин

Феномен «характерництва»: фольклор та історія ч. 1
Характерництво належить до важливих культурних кодів, що формували ментальні чинники української спільноти.  Але що це таке  - питання складне, а відповідь неоднозначна.
...Фактично, це новий сплеск цікавості до надприродного, але прихованого в реальних (чи уявних) ресурсах людського організму. Відповідно, характерництво стали відносити до особливої техніки бойового мистецтва із застосуванням медитації та інших психологічних прийомів. Ця, остання інтерпретація феномену характерництва, на сьогодні затвердилася у масовій свідомості тої категорії населення, яка цікавиться культурним спадком періоду козаччини.

Однак я поставив за мету віднайти фактори, що поєднують реальних історичних персонажів з тими ознаками характерництва, які фігурують в описанні їх фольклорних постатей.

взято з http://h.ua/story/66364/

2) Автор: Андрей Марин

Феномен «характерництва»: фольклор та історія ч. 2
...феномен характерництва належить до важливих культурних кодів національної свідомості. По-перше, він фокусує у собі бойовий дух української спільноти; по-друге, зберігає важливі для культури архаїчні символи. Однак, як всяке складне явище, характерництво складається не тільки з позитивних рис. У ньому приховане порушення окремих моральних норм, а також бажання широких верств бачити в лідерах чудесних визволителів, які порушують ці норми заради загальної великої мети.

Звісно, наведеним дискурсом не охоплене все розмаїття свідчень про характерництво у різних фольклорних жанрах та історичних джерелах. В подальшому ця робота буде продовжена автором.

взято з http://h.ua/story/66718/

3) Фрагмент зі статті
...Протягом періоду навчання «новобранець»-джура повинен був освоїти нові або вдосконалити військові якості. І лише після проходження ініціацій протягом семи років та здачі іспитів через посвяту парубок ставав козаком.
Вищий рівень військової майстерності володіння військовим мистецтвом і, зокрема, рукопашем вже на снаговому рівні мали козаки-характерники. Будучи досвідченим воїном, досконало володіючи снагою, вони перекидались за потребою на вовка. Зрозуміло, що йдеться не про виростання хвоста, іклів та шерсті, а про входження воїна у бойовий транс. Він характеризується вмінням битись у стані розслаблення, використовуючи систему навичок на рівні підсвідомих миттєвих реакцій, доведених напрацюваннями до автоматизму, адекватних мінливим обставинам бою. Технічною базою бойової системи рухів була її подібність до поведінки вовка під час сутички – «вовчий стиль». Звідси – Сірко, сіроманець, вовкулака, песиголовець, перевертень – воїн, що манерою ведення бою схожий на вовка – володіє «стилем вовка», «перекидається на вовка».
Про значне поширення давнього військового культу вовка у Великій Русі свідчать народні казки, билини, літописи, літературні твори. Волхви – «перекидались на вовка», тобто були великими воїнами – зберігачами Звичаєвої системи рукопашу. Продовжувачами Звичаю у більш пізній історичний час стали козаки-характерники.

Повна версія тут: http://www.museum-ukraine.org.ua/index. … mp;id=1430

4) Публікація Тараса Каляндрука "Втрачена спадщина? Хто такі козаки-характерники?" за 20.12.2007 на http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=943

Корені характерництва прийшли до нас з тисячолітньої давнини, з часів великого переселення арійських племен з України в Індію. У Ведах, давніх арійських писаннях, говориться, що, серед другої касти кшатріїв-правителів-воїнів існують загони, основу яких складають махаратхи - могутні воїни, здатні поодинці боротися проти тисяч. Лише вони володіли всіма п'ятьма видами зброї: зброєю для індивідуального поєдинку (мечі, палиці); зброєю типу списів, котрі тримають в руках або метають; "муктами" - знаряддям для метання стріл; "янтра-муктами" - великими метальними машинами; містичними стрілами "астрами", зарядженими духовною енергією ведичних мантр. Оскільки префікс "ма" в санскриті означає "великий", то "харатхи" і є ті самі характерники - магічні воїни, які володіють надзвичайним бойовим мистецтвом.

Істина — на шляху до вершини. Можливо не у вершині справа, а в пройденому і пережитому.

45

Дякую. Дещо з цього у мене вже є..

46

Предания о запорожских характерниках

Удивителен и загадочен мир народных преданий и легенд, донесших до нас образы событий времён стародревних. Отгремели звенящие битвы, отшумели людные походы, ушли на веки вечные герои тех лет, сгинули бесследно в толще столетий. Но память народная бережно хранит деяния их, порою причудливо приукрашенные сказочным вымыслом, и предания эти, переходя от отца к сыну из уст в уста, и образуют ту непрерывную живую нить, что зовётся наследием духовным. Прерви эту нить - и отсечешь ствол от корней, и зачахнет, истает даже самое сильное древо. Возобнови её - и вновь полнокровной могучей кроной зашумит оно, гордо вздымаясь ввысь.

http://podolsk.biz/p330.htm
Данна адреса вже фігурувала на форумі, але продубльована тут як доречніша для архіву стататей.

Істина — на шляху до вершини. Можливо не у вершині справа, а в пройденому і пережитому.

47

посилання http://podolsk.biz/p330.htm взято у шановного vart, усі подяки йому.

48

Мискин Р.В.  «Кобзари и лирники – тайное братство, тайный язык…»
http://www.buza.ru/text.php?cat_id=1&am … amp;page=1

Воинское и сакральное значение непременного атрибута нищенствующего кобзаря или лирника - "костура" или "костурця", т.е. дорожного посоха, подробно рассмотрено в работах современного исследователя К.Черемского. Он, в частности, указывает на органическую связь воинских навыков кобзарей с запорожской воинской традицией в связи с тем, что в 17-18вв. ряды "нищенствующей братии" пополнялись часто за счет бывалых воинов-сечевиков. Например, в конце 18в. после ликвидации Запорожской Сечи слепой казак Игнат Рогозянский был избран "…панотцем-цехмайстром кобзарського та всього незрячого нищого Братства". Помимо дорожного "костура", кобзари и лирники умело управлялись с "махланником" (ножом), а также в кулачных боях, которые, хоть и проводились незрячими, тем не менее, по свидетельствам очевидцев, отличались большим умением и мастерством.

49

Доповнення до матеріалу "Що курили козаки"
Мискин Р.В.
«Что курили казаки...»
http://www.buza.ru/text.php?cat_id=1&am … amp;page=1
Табак на Украине издавна назывался словом "тютюн", заимствованным напрямую из турецкого языка (tutun - табак). От турков же, видимо, казаки позаимствовали и сам обычай курить трубки, поскольку турки держали в своих руках всю средиземноморскую торговлю в 16-17вв. - сами же османы, скорей всего, очень быстро переняли привычку курить трубку непосредственно у испанцев; тем более, что само курение различных, в том числе и наркотических трав для получения "кейфа" (т.е. наслаждения), было издревле присуще мусульманским народам - и вместо гашиша в кальяне появился уже ароматизированный табак, приведший за собой и привычку курения уже собственно трубки.

Однако самым интересным моментом в курении табака является процесс его ароматизации - чтобы отбить неприятный табачный запах, который, по меткому выражению украинских селян "…горло дерет". Для этого существует два основных способа - ферментация табака, употребляющаяся ныне повсеместно как основной способ, и добавление в табак смесей из ароматизированных трав, как, например, в кальяне. Незаслуженно забытый исследователь запорожской казачьей старины Анатолий Пастернак, большой знаток украинской народной медицины, в своих работах пришел к интересным выводам. Оказывается, что в процессе ферментации собранных табачных листьев тот самый махорочный, резкий привкус табака уничтожается, что приводит к улучшению вкусовых качеств табака и табачных смесей. Однако в результате этого процесса также разрушаются и полезные для здоровья вещества - а вот концентрация никотина увеличивается в десятки раз:

50

В ефірі Першого Національного каналу в понеділок 18-го лютого о 20:00 буде предача присвячена характерникам. Назва передачі    "Далі буде.."
На скільки можу судити про рівень передачі, то про те щоб довідатись з неї нового, сподіватись марно. Думаю буде там інформації набагато менше ніж викладено тут на сайті, і це очевидно.

Богдане, може це повідомлення не зовсім в тему пропозиції матеріалів статей. У вівторок можна буде цей мій телеанонс витерти як анахронізм.