1

Тема: Іван Сірко

Важко знайти в усій історії козацтва ще одну таку постать, як Сірко. Про нього складено дуже багато легенд і переказів. Татари називали його урусшайтаном (руським чортом), і були переконані ,що йому допомагає нечиста сила. Також вони лякали ним своїх дітей. Він дуже любив бджіл, і мав велику пасіку. Але тільки постарівши, зміг вибратись із січі, і зайнятись бджолами. Мало хто з козаків доживав до старості, бо жоден рік не проходив без військових походів.

2

Re: Іван Сірко

про Сірка вже є тема.. Тут http://kharakternyk.in.ua/forum/viewtopic.php?id=4

3

Щодо бджіл не знав, а звідки інформація?)

4

Купив сьогодні на Петрівці  Юрія Мушкетика роман "Яса" у двох книгах ( по 18 грн., Харків "Фоліо" 2006р.) . Про Івана Сірка . Поки не знаю , як написано , хоча в неті читав невеликі частки з "Гетьманський скарб" Ю.Мушкетика .Написані начебто непогано.

(Там (сьогодні на Петрівці) також є Тарас Каляндрук "Таємниці бойових мистецтв України" й "Загадки козацьких характерників" по 48 грн.( ряд 51 ,місце 5) tongue )

Востаннє редагувалося Упертюх (11 May 2008 21:28:54)

5

Упертюх написав:

Купив сьогодні на Петрівці  Юрія Мушкетика роман "Яса" у двох книгах ( по 18 грн., Харків "Фоліо" 2006р.)

А я її скачав ось звідси. Можете глянути, чи вона там повна?

6

rawstick написав:
Упертюх написав:

Купив сьогодні на Петрівці  Юрія Мушкетика роман "Яса" у двох книгах ( по 18 грн., Харків "Фоліо" 2006р.)

А я її скачав ось звідси. Можете глянути, чи вона там повна?

У книгах нема післямови(с.169-173), але (що по верхах впало в очі)  розділ 14 (с.83 лінку) у книзі як розділ 17, розділ 15 (с.85 лінку) у книзі як розділ 19 , тобто пропущено розділ 18 .

7

Упертюх написав:

У книгах нема післямови(с.169-173).

Можна я тоді в чергу стану на "почитати"? smile

8

З книжки "З голосу нашої кліо"( М. Слабощицького)

9

На сайт можна скидати музику?

10

Козаки-характерники не мали права закохуватись, бо тоді душа розділялася, і магічні здібності втрачалися. Вчителі Сірка попереджали його про це, але він зробив помилку і закохався в дівчину Софію, з якою через деякий час одружився.

11

Чья передача про Спас, Хортицу, Сирко и характерников была сегодня по СТБ?

Востаннє редагувалося shlosser (01 Jun 2008 16:07:35)

12

можливо це повтор програми про сірка у циклі "У пошуках істини".. На сайті СТБ цей сюжет можна глянути.. хоча він гучний і в чомусь брехливий.. Журналісти женуться за сенсаціями... Але називати Сірка перевертнем принаймні тупо

13

http://www.stb.ua/e107_plugins/videotv/ … is.278..20

Veд13 написав:

Козаки-характерники не мали права закохуватись, бо тоді душа розділялася, і магічні здібності втрачалися. Вчителі Сірка попереджали його про це, але він зробив помилку і закохався в дівчину Софію, з якою через деякий час одружився.

Завдяки  тому , що в нього вижили доньки (нажаль сини Петро і Роман загинули) , а також як що у нього була рідна сестра, чи двоюрідна сестра по матері і також рідний або двоюрідний брат по батькові , то (як що у них є нащадки) теоретично можливо повторення, або дуже близька подоба
генотипу Івана Сірка (при певних обставинах). Також теор.можливо при наявності у них записів ген.дерев прорахувати і перевірити по днк він лежить у могилі чи хтось інший.
Ще є така інфа http://www.cossackdom.com/book/booksirko.html

Востаннє редагувалося Упертюх (01 Jun 2008 17:30:12)

14

Спасибо.

15

Хтось знае місце поховання Сірка?

16

Місце поховання Сірка , Дніпропетровська обл. Нікопольський р-н. прям на Херсонській трасі є вказівник в сторону пару км.

17

Ого!Цікаві силочки,дякую!

18

Прочитав  Юрія Мицика,ну скажу,що цікаво,але дещо моє враження про Сірка змінилося...Ну по перше я дивився фільм по СТБ тут Богдан силку залишав,так от виявляється,що в нього були і поразки...,далі я так не зрозумів і про синів,як вони загинули,...і взагалі як так він підтримував Дорошенка,але в самий необхідний час тий його не підтримав,і Сірко опинився у Сибіру...ну і дивно ,а дежздібності характерника?...

19

не буває казочок. навіть якшо людина може шось "бачити", не означа, що вона автоматично не робить помилок.. ситуація з дорошенком зараз перегукується з теперішньою політичною ситуацією.. Наприклад, є політик проукраїнський, але в силу свого невміння проводити грамотну політичну діяльність, він втрачає підтримку переважної більшості населення.. Історія ставить все на свої місця.. Але тоді вже пізно шось змінювати..

20

Бывают ситуации, когда действуешь себе во вред, но точно знаешь, что именно так и надо поступить. Случай, когда не было бы счастья, да несчастье помогло. Отличие от бытового сознания - ты точно знаешь на что идешь, но не точно знаешь зачем. Но делаешь, потому что, потому...
Уже попадал в такое. Только потом понимаешь, чего ради все это было.

Другой вариант - есть ситуации, которых не избежать, как бы ни вертелся. Отличие от первого варианта - думаешь, что можешь соскочить и вертишься как угорь на сковородке. Но итог тот же.

21

shlosser написав:

Отличие от бытового сознания - ты точно знаешь на что идешь, но не точно знаешь зачем. Но делаешь, потому что, потому...
Уже попадал в такое. Только потом понимаешь, чего ради все это было.

Але, це не пояснює вчинку Сірка, напасти на татар, про що мовилося вище. Ситуація і так була пропащою (як нам відомо) і який сенс було приймати таке рішення? Чомусь не думаю, що було б ще гірше, хоча тепер це просто балаканина, та й не знаємо ми багато чого.

"І бачив козак Мамай, що Чумацький шлях був лише смужкою на Його долоні… " (В. Довгочуб)

22

Вы правы.

Я просто привел пример того, что и видишь и понимаешь, но делаешь, вроде "как не надо".

А вообще судить чужие поступки просто, а свои не хочется.

23

За свої треба відповідати smile

24

Как практический психолог, в такой ситуации всегда задаю вопрос - отвечать - это как?

Можем сделать отдельную ветку.

25

shlosser написав:

Как практический психолог, в такой ситуации всегда задаю вопрос - отвечать - это как?

Можем сделать отдельную ветку.

А ви практичний психолог чи дипломований? Це вже цікавіше)

"І бачив козак Мамай, що Чумацький шлях був лише смужкою на Його долоні… " (В. Довгочуб)