51

Re: СПАС

Вибачте? Та за шо, я ж не в притензii! :-)

В самом процессе поиска приходят новые мысли и открываются новые ориентиры. И если поиск не ведется на данном форуме, то не значит что он прекращен.
Мой предыдущий пост, не ода депрессии, а констатация пересмотра целей, с которых я начинал свой поиск.

Спасибо всем за помощь.

52

Стосовно СПАСА знайшов статтю трохи провокаційну по ззмісту, але як пише автор:"Все же вышесказанное является всего лишь моим собственным, личным мнением - и не более того. Читатель вправе соглашаться или не соглашаться с моими выводами - а также предложить свою собственную версию, касающуюся данной темы".

Статтю "О спасе замолвите слово" написав Мискин Роман Валентинович
http://www.russtil.ru/inf31.shtml

По характеру обучения, рисунку тренировок и самой технике и манере движения техника школы армейской разведки и спаса не идентичны - но очень близки. Иными словами, это родственные - хотя и не аналогичные системы. Имел честь в этом убедиться сам, познакомившись на практике и со скобарем.

Істина — на шляху до вершини. Можливо не у вершині справа, а в пройденому і пережитому.

53

Роман Валентинович взагалі великий провокатор ~:-)))).
Але спорити з ним я, наразі, не маю бажання спорити, оскільки у нього дещо більше інформації. Крім того, моя точка зору дещо відрізняється від його.  І іще: якщо я правильно пам"ятаю, то ось тут http://www.spas.net.ua/index.inc.php є стаття (До тих, хто на Звичаю) з приводу досліджень, подібних до вищезгаданих.
Але суть не в тому. Однозначно техніка Спасу є суто прикладною без лишніх "понтів", що підтверджує достатньо велика кількість спеціалістів у сфері рукопашного бою. Особисто мені цього досить.

Востаннє редагувалося монах (14 Jan 2008 20:05:34)

54

монах написав:

якщо я правильно пам"ятаю

http://www.spas.net.ua/images/bezklubyi_m.jpg , воно?

http://fonts.org.ua/forumsign.gif

55

Я мав на увзі ось це: http://www.spas.net.ua/index.inc.php?section=yar_zv

56

монах написав:

Я мав на увзі ось це...

Дякую, сам би не знайшов, бо прецікава структура в сайту...

57

shlosser написав:

учился у Скульского и Чумаченко...

Це Ви вчились чи уривок з цитати що вам дали російською?
Є конкретне запитання... хоч і не знаю чи до Вас.
У Чумаченка чи Скульського яке навчання? Тільки теорія езотерики?
Бо у Безклубого (світла йому память) так розумію в основному прикладне: бойове і спортивно-розвиваюче навчання.

Істина — на шляху до вершини. Можливо не у вершині справа, а в пройденому і пережитому.

58

shlosser написав:

Кстати после того как испытал остановку времени, прочитал описание один в один у Сергеева в Княжем острове.

Дякую за вичерпну відповідь. А про зупинку часу тут на форумі є гілка, про так званий стан "ТУРІЙЯ". Цікаво що Ви можете розповісти. Цікавить все від відчуттів до самої техніки входження в такий стан сприйняття. Бо домисли одне, а реальна практика зовсім інше

59

Сергеєв чув дзвін та не знає де він. З усієї книги 10 сторінок цікавого тексту. Все решта - російський шовінізм. Все, що там є цікавого можна скачати в мережі. Теж , блін , попридумували - "казачий спас". На днях довелось бачити фільм одного спеца, котрий розповідає про відродження бойових мистецтв Аркони (совість мав би). Так ось цей чоловічок сказав приблизно наступне: "Казачий спас - это достаточно специфичные и интересные движения". Репліка ніби нормальна, але те, що він показав було дуже схоже на дуже специфічні рухи, притаманні швидше притаманні сексуальним меншинам чоловічої статі.
Це я до того, що саме поняття "спас" зараз не експлуатує лише лінивий.

60

СПАС насамперед - одне зі старовинних козацьких мистецтв і дуже смішно виглядають ті, хто видають себе за "хранителей Спаса" або "обучался Спасу" і нічого ні тямлять ні в козацьких звичаях та й не є козаками...
Нижче - єдине, що колись написав Леонід Безклубий, козак і один з небагатьох носіїв ЗВИЧАЮ, якого поважають всі козаки і не тільки спасівці в УКРАЇНІ. Нажаль він помер 26 січня...
Як я зрозумів - на цьому сайті їх немає, але багато з них зібралось на похорон отамана в Одесі...

Интерес моей мысли (Леонід Петрович Безклубий)    
Уважаемый автор статьи "Гопак и совесть" (№9 за 1988 г.)! Поскольку ваше душевное суждение о судьбах опыта народного такое искреннее и доброе, то устоять мне и не откликнуться стало невозможным. Поскольку излагать мне - труд тяжкий, то приношу заранее свои извинения в том, что рассказ мой будет без плана, в той последовательности, в какой бежит интерес моей мысли по ходу чтения вашей статьи.

В начале 50-х годов в селе Фарбовано (по-русски - раскрашенное, расписное) Киевской области, что лежит в долине речки Супой, проживала моя ныне покойная бабушка Наталка, к которой меня каждое лето отправляли на подкорм родители - выходцы из этого села. Жили мы тогда в Полтаве, где служили мои родители в военном гарнизоне. Когда я приезжал в село после города, то сверстники меня на улице обзывали (так водилось среди пацанов в то время) "кацапом" за русский говор. В ответ на обидную дразнилку - стишок я лез в драку и, конечно, бывал бит. После лета я прощался с друзьями и обратное повторялось в Полтаве, только теперь я выступал уже от "хохлов".

Вы, видимо, очень серьезно вникли в суть восточных воззрений. Уму непостижимо, как на таком бедном сравнительном материале вы сделали бесспорный вывод - находку: совесть! "Завжды прыслухайся - доки будэш чуять в соби Правду ты нэзборымый!" То есть прислушивайся к себе. Будешь непобедимым не в смысле физически, а духовно, и даже погибая не дрогнешь. Дедушка отделял как бы глубинную нравственность от принципов, которые идут от головы, на разные уровни. Вторая особенность психологического фона при обучении движениям "Спаса" (стиль, которому обучал меня дедушка) состояла в том, что в предсхватке и входе в схватку он обязательно должен быть такой же, как и при реализации навыков, полученных в сельском труде или ремеслах. Техника не взвинчивается, как для действий на максимальных режимах. После двух-трех гойдков включается автоматически фаза русской широты праведного гнева. Состояние какой-то и не злости даже, а такой остервенелой тягучей и правой работы на ровном подъеме. Точнее сказать не могу. Гойдок - это покачивание, движение вперед, когда масса тела плавно по частям перетекает то вправо, то влево, как бы не касаясь земли, почти совсем расслабленно, слегка зудяще-подобранно, за счет инерции движения тела.

Любопытно, что для "хлопцив жвавых", темпераментных, даже агрессивных, существовал отдельный вид. "Вин тоби нэ пидийдэ",- сказал старый. Могу предположить, что это был как раз вид на основе гопака. Смутно вспоминаю, что там был вход в схватку с вооруженными или в тесноте на корточках, и когда хотят стукнуть сверху либо по голове ногой, то на этом противника и ловят.

Я, как бы меня ни лупили, не мог ударить второй раз, хотя бывало и удобно - что-то сдерживало. Мне было жаль противника. Потому мне дед Сергей и выбрал "Спас": "Ты, хлопче, для добра народженный". Когда он занялся мной, я, например, знал правила чести детских игр того времени. Наравне со всеми играл в "попыхача". Суть игры в следующем. Тот, кого считалка определит "попыхачем", завязывает глаза, а ребята, окружив со всех сторон, стараются толчком, без подножки и удара, свалить с ног. Необходимо было уворачиваться сразу же и, пока не успели толкнуть вторично, угадать толкнувшего. В таком случае "титул" переходил к нему. Обман в этой игре не допускался! Умел играть и в "цурки-палки" - фактически сочетание фехтования и бега при важном качестве: без слов взаимодействовать с партнером. Без поражений участвовал в "гонах".

Об у-шу. Я восточным этим искусством не занимался, но из ваших упоминаний в статье делаю свой вывод - эта система не для славянскою характера. Если психофизическую систему сравнить с ключом, то он может подходить к замкам, а может и не подходить - бороздки не совпадают. Замок - это исторический опыт, культура, поэтому, переделывая его под ключ, можно из культуры и выпасть. А на чем стоять тогда будешь?

О том, как дед обучал меня "Спасу". Я просто повторял движения. После того как копирование оказывалось удачным, дед спрашивал: "Грае?" То есть играет внутри, движение доставляет удовольствие? Я отвечал: играет, повторял движение несколько раз и больше к нему не возвращался. И поверьте, прошло 35 лет с тех пор, и оно играет так же свежо и сейчас.

Всего четыре элемента. Схватка ведется практически последней парой связки. Тренировка шла только в движении, сразу в целом, а затем, если надо, выделялись отдельные элементы, которые не получались. Вначале во время копирования дед пел шуточные песни, а я ему должен был подпевать. После того как все у меня "заиграло", петь я мог уже про себя. Но потом привычка думать песней во время этого специфического движения осталась.

Удары - самые обычные, на все возможные взаимоположения противоборствующих. Защиты как таковой нет. Приближение к противнику вплотную. Реагировать (обдумывать) на движения врага нельзя, что бы ни случилось. В связку, которая рефлекторна и предельно экономична, вкрапливать ничего нельзя. Происходит приклеивание к противнику, исполнение вроде бы его воли, движение по его траектории, чтобы ему не было тяжело вас "таскать"! А в это время ваша "работа" продолжается по строгой программе связки до конца. Какой частью связки атаковать, решает за вас сам противник своим положением относительно вашего гойдка. Уходить из под удара можно только в тот момент, когда почувствовал "холодок смерти" в затылке, ни раньше ни позже. Стиль этот еще можно назвать "ночной обороной". Есть система коллективных взаимодействий.

Ну а гопак, видно, был предназначен для рубак. "Спас" же - как специализация пластунов-разведчиков. Хотя один человек мог владеть и тем и другим.

В силу длительного военного напряжения, когда надо было не один десяток лет и жить, и трудиться, и воевать, у казаков возникло особое психологическое обеспечение, наверно, нигде более не ведомое. Суть: что в труд, что в бой - как в игру, почти без разницы.

До свидания. Ответ не обязателен, уведомите только, получили ли это письмо.

О себе. Рабочий, беспартийный, 41 год, украинец.

С уважением, Леонид Петрович БЕЗКЛУБЫЙ (г. Одесса).

P.S. Тот же гойдок встречал в 1967 году у двух солдат нашего полка. Они из Рязани, говорят - фамильное.

P.P.S. "Вчиты можно тилькы ридну и добру людину и тоди, колы воно ий край нэобхиднэ. Або в годыну лихолиття".

Одеські гайдамаки: http://gaidamaky.pp.net.ua/

61

Не сперечайтеся. Кожен має право на свою думку, і якщо вважає, що тут немає одних, а є інші то це його особиста думка й проблеми. Кожен знає собі ціну. А доводити в полеміці свою козацькість марна справа. Навпаки, голослівні заяви можуть свідчити про зворотнє...

62

Панове!
Дозвольте Вам відмітити, що слово "СПАС" нічого спільного не має з російським словом "спасать" і нычого спільбного не має з християнським трактуванням спасу.
Слово СПАС староукраїнською мовою означає "УЧИТЕЛЬ". Отже, це той стиль, який Вас навчить ОСНОВАМ бойового козацького мистецтва.  Повторюю, бойового. Бо Бойовий гопак хоча й називається бойовим, а натомість є спортивним видом.

63

Пане Анатолію, а в якому словнику староукраїнської мови про це написано? І звідки ви взяли, що слово "спасати" є російське. Зрештою, в Україні були боги - Спаси. А трактування "Спас - це те, що спасає тебе в житті" вам нічого не говорить?
Гайдамако, ви кажете, їх на цьому сайті нема - це кого нема? Якщо людей, які поважають Безклубого - то ви помиляєтесь.
shlosser з вами мушу погодитись в значній мірі. Описане вами "козацтво" - дуже знайоме. І швидше за все - це "кізяцтво".

64

монах написав:

Пане Анатолію, а в якому словнику староукраїнської мови про це написано? І звідки ви взяли, що слово "спасати" є російське. Зрештою, в Україні були боги - Спаси. А трактування "Спас - це те, що спасає тебе в житті" вам нічого не говорить?
Гайдамако, ви кажете, їх на цьому сайті нема - це кого нема? Якщо людей, які поважають Безклубого - то ви помиляєтесь.
shlosser з вами мушу погодитись в значній мірі. Описане вами "козацтво" - дуже знайоме. І швидше за все - це "кізяцтво".

Монаше!
Я розумію Вашу заангажованість юдо-християнськими догмами, а тому ще раз повторюю - в українській мові немає слова "спасати", а є слово - рятувати. Багаторічне домінування російського юдо-християнства на теренах України спотворило ментал українця, тому навіть у освіченої особи ми сьогодні можемо почути суржикову мову. Не те що у зросійщених попів. Отже, даруйте, але це так. Між іншим, у дохристиянському пантеоні українських богів є два Спаса - перший Кришень (Кришна у Індії), другий Бус-Божич.
І ще, дарую Вам старовинну характерницьку божественну мантру-
Любо, Любо, Хом, Хом.
Сва-Сва-Слава, Ом, Ом.
Хай Я, Хай Я Бус, Аум.
Шануймося.

65

Хотілося б Спасом зайнятися саме як бойовою системою, бачу, що крім мене ще як мінімум rawstick те саме шукає. Подивився тут на форумі дописи монаха.

монах написав:

Хто хоче займатися, тим сюди: http://buza.ru/phpBB2/viewtopic.php?t=4646 - тут гарно б"ють.
Хто хоче поговорити про Спас, тим сюди: http://www.spas.net.ua/index.inc.php  - тут хлопці дуже гарно все вам розкажуть і пояснять.

Тему вивчив наскільки зміг, почитав форум Бузи та сайт Спасу. І чесно кажучи виникли питання. В першу чергу з клубом Арена дійсно щось не зрозуміле і не тільки мені.

rawstick написав:

Цієї неділі знайшов тамтой клуб Арена (перший лінк), але там сказали що клуб давно зачинений. Не знайшов нікого. То де ж тепер у Києві Спасом займаються?

А по-друге, почитавши форум Бузи виникло враження, що представники клубу Арена (наприклад якийсь Каа) - якісь недолугі і антиукраїнськи налаштовані. Постійно торочать про Московський патріархат і любов до Росії. При чому, на відміну від них хлопці з Козацького братства (spas.net.ua) навпаки тримають проукраїнську лінію. Та і судячи з їхнього сайту, не знаю як там тренування, а активність помітна - то табори якісь, то ще шось.
Монаше, як людина дотична до Спасу, поясніть будь ласка ситуацію. Бо не одному мені цікаво.

66

східняк написав:

з клубом Арена дійсно щось не зрозуміле

Власне в цьому випадку все зрозуміло: неприхована ідеологічна війна.

67

Геник, не знаю про що Ви, а я мав на увазі, що коли ще до Нового Року заходив в Арену і питав про Спас, то там тільки руками розводили і казали - у нас такого нема. А тут rawstick написав, що зараз клуб взагалі закритий.

68

Пробачте, це ж я цитату з вас трохи підкоротив smile

східняк написав:

представники клубу Арена (наприклад якийсь Каа) - якісь недолугі і антиукраїнськи налаштовані. Постійно торочать про Московський патріархат і любов до Росії.

Тепер зрозуміло?

69

Думаю, що крапки над "і" розставить монах

70

Bohdan написав:

Думаю, що крапки над "і" розставить монах

Сподіваюся, "ібо нє мєстниє ми" wink

71

Шлоссер, це швидше за все був батька Ангел, котрий пояснював свою інтерпретацію качання маятника. В Спасі це гойдок, але це дещо інше.
Тепер з приводу тренувань. В Арені тренування починаються о 19 годині в неділю. Збираються люди на 18.30. Хто кому казав, що там немає Спасу не знаю. Не в тих запитували.
Щодо політичних уподобань Каа і сайту київського братства питання не до мене. Мені абсолютно по барабану що там теревенять політики і про політиків. ЗАДОВБАЛО! Але коли продадуть мою землю - горло перегризу кому хочеш.
Я роблю свою справу. Теревенити часу не маю багато. Хочете обговорити щось - чудово. В тих місцях, де розуміюсь - скажу свою думку. А взагалі, працювати потрібно. Пустими теревенями багато не досягнеш. Кожен з нас працює на своєму рівні.
Прояснювати ситуацію не збираюсь. Кому треба - той знає, хто захоче - дізнається. Дійсно, почитавши сайти, складається певне враження. Але крім сайтів, є ще люди, котрі не шастають по сайтах. І те, що ви читаєте на сайтах, форумах - це лише частина певної роботи.
Вибачте, що дещо сумбурно. Повторюю - думати тут немає що - тут трясти треба ;-)))

72

монах написав:

Тепер з приводу тренувань. В Арені тренування починаються о 19 годині в неділю. Збираються люди на 18.30. Хто кому казав, що там немає Спасу не знаю. Не в тих запитували.

Я там був і не знайшов нікого. Зал з вікнами був порожній. Можливо там є ще й зали без вікон. Там шо - конспірація з явками, паролями та фейсконтролем?

73

Погано шукали. Хто хоче, той знайде. А хто не хоче - шукає паролі, явки і фейсконтролі.

74

монах написав:

Погано шукали. Хто хоче, той знайде. А хто не хоче - шукає паролі, явки і фейсконтролі.

Дякую за дієву допомогу, мудрі напучення і конструктивну критику. "Обнялъ и плакаль" (с)

Востаннє редагувалося rawstick (26 Feb 2008 14:11:34)

75

тот кто ищет теряет, кто не ищет находит, мольфара тоже не все найти могут

Каюсь, грешен, изменился.  БАТЬКО ЖИВ
Не плюй в бомжа-отплюнется = Редукция ничто-холистика все!!!