1

Тема: Характерники - християни чи язичники?

Щодо віросповідання козаків-характерників є багато суперечок. Багато хто доводить, що вони поклонялися давньослов"янським богам і продовжували традиції волхвів. Також є докази, що всі козаки були православними християнами, ходили в церкву і до останньої краплі крові захищали свою віру. То на чій стороні правда? Порадьте, шановне товариство.

2

Re: Характерники - християни чи язичники?

Ну для початку вже з`ясували які саме християни . Не католіки , не протестанти і т.і. , а ПРАВоСЛАВні . Ще цікаво було б  з`ясувати значення , походження цього терміну -ПРАВОСЛАВНІ християни ( зрозуміло , що Христос - це СПАСитель  ). Потім пропоную визначити ,які саме язичники (язык-слово-логос ...-творення?-творець?) тобто назва,зміст,й якщо вдасться , походження .
Потім уточнюємо питання : "Характерники-ПРАВоСЛаВні чи ... wink ?"

Також почитайте уважніше теми форуму : Вільне спілкування/Про рай на Землі  ;Вільне спілкування/про Велеса та інших богів . Ще такий лінк (для роздумів - чи християнство? чи язичництво?) з теми "про Велеса..." http://www.vehi.net/apokrify/esseev.html

3

Дякую за посилання на споріднені теми на форумі, але мене цікавить не те, яка віра краща і як її сповідують зараз, а те, у що вірили характерники, яким богам вони молилися ТОДІ. Це я й хочу з"ясувати у цій рубриці форуму.

4

Щодо терміну "православний". Як назва гілки християнства, це слово походить від грецького "ortodox", де "ortos" - правильний, а "doxa" - судження, думка чи слава. І до славлячих Прав, які заявляють буцімто ми вкрали у них назву, саме це слово не має відношення, бо у нього інше походження. Тому використовувати термін "православний" мають право і ті, й інші. Головне зазначати - православний християнин, чи православний рідновір.

5

У що вірили характерники?

В то, что ЗНАЛИ.

Явь, Правь, Навь. Это, что за вера?

6

Назвати могли вони себе будь-як, а були, мабуть, язичниками...

Не вірили, а ВІДали... тобто знали, та РАзуміли

7

Я думаю, що часи козацтва було подібні нашим реаліям, де були і є атеїсти, православні, язичники... Але бог залишився один.

8

Так, є факти, що характерників дійсно вважали язичниками, думали, що вони "з чортами обнюхуються" і тому й хоронили їх не по-християнськи. Але у страху очі великі, хто-зна, як було насправді. Але також є свідчення, що нехрещених на Січ не брали. І деякий час увесь прийом у козаки був приблизно такий:
- Я хочу стати козаком.
- А в Бога віриш?
- Так.
- Перехрестись.
Якщо перехрестився по-православному (тобто з права наліво), то приймали до товариства.

9

Тур написав:

Щодо терміну "православний". Як назва гілки християнства, це слово походить від грецького "ortodox", де "ortos" - правильний, а "doxa" - судження, думка чи слава. І до славлячих Прав, які заявляють буцімто ми вкрали у них назву, саме це слово не має відношення, бо у нього інше походження.

Ну тоді швидше треба повідомити тих хто вони є насправді http://66.102.9.104/search?q=cache:SuTa … &gl=ua  big_smile
Тим більш , що в Житомирі , на мою думку , це буде не важко http://www.vaadua.org/News/10-07/svitki.html

10

Це ви пожартували чи дійсно неправильно зрозуміли? Слово "ортодоксальний" - поняття відносне, його можна використовувати до представників будь-якої віри. Можуть бути і ортодоксальні християни, і ортодоксальні євреї, і, напевно, ортодоксальні буддисти чи мусульмани, які абсолютно не будуть зв"язані між собою. Слово "ортодоксальний" означає "правильно вірячий" і може відноситись до будь-кого.

11

Вважаю, шо якщо будемо говорити АБО-АБО то вже збрешемо.. По перше, ми просто не знаємо, а годувати себе здогадками, невдячна справа. А по-друге, чому обов"язково потрібне протиставлення? Можна постояти в церкві і похреститися, а водночас вірити у щось своє.. Одне одному не заважа..

12

Тур написав:

Це ви пожартували чи дійсно неправильно зрозуміли?

Звісно пожартував . Просто прикольно звучить : православний юдей , православний католік і т.і.
( якщо вважати що православний в перекладі на англ. це ортодоксальний ).

Востаннє редагувалося Упертюх (13 Apr 2008 22:19:40)

13

Bohdan написав:

Можна постояти в церкві і похреститися, а водночас вірити у щось своє.. Одне одному не заважа..

Похреститися як : зліва на право , або з права на ліво , трьома перстами , чи двома ? Для ортодоксів це дуже важливо . І якщо ортодокс це правильно віруючий то хто з них тоді правильніший?

14

Сергею из Днепра

Был неправ, поправка принята.

Востаннє редагувалося shlosser (14 Apr 2008 16:49:10)

15

Упертюх написав:
Bohdan написав:

Можна постояти в церкві і похреститися, а водночас вірити у щось своє.. Одне одному не заважа..

Похреститися як : зліва на право , або з права на ліво , трьома перстами , чи двома ? Для ортодоксів це дуже важливо . І якщо ортодокс це правильно віруючий то хто з них тоді правильніший?

як зручніше

16

Згоден, з думкою Богдана, що одне одному не заважає. Я й сам притримуюсь такої точки зору. І тому мене обурюють сучасні люди, які називають себе КОЗАКАМИ-характерниками, будучи просто язичницькими волхвами-воїнами, забувши про те, що козак повинен бути християнином.

17

язичники волхви-воїни, гарно звучить мені сподобалось

А хай би їх усіх громи побили

18

Тур написав:

забувши про те, що козак повинен бути християнином.

А я дотримуюсь думки, що ніхто нікому і нічого не повинен

19

Bohdan написав:

А я дотримуюсь думки, що ніхто нікому і нічого не повинен

Це ви, пане писар, неню з маткою скажіть. smile

20

Каждый должен только самому себе и только то, что сам хочет.

21

людина повинна собі вклонятися, а не в те що на стіні намальовано. Христос - царство небесне в середині вас.
Кажуть треба нести правду, світло. А якшо ти дурний?, то і світло дурне. Шо ти дурень взагалі можеш про це казать, та шоб ти ніс у світ правду треба все життя вчиться і то невідомо чи праведне ти діло робиш чи ні. Характерники - це лицарі які подружилися з силою, тобто знаючи наміри її потоків, вони могли знати як в цьому житті треба жити, тобто Люди Знання. Але це був історичний феномен - так воно проявилося, народ виживав. Сьогодні ми можемо використовуючи їх досвід просто в цьому житті жити, ане постійно шукати того хто нам в цьому заважає. Наприклад, коли новобранців садили в бочку і кидали в пороги, - наочна ілюстрація того, як людина повинна в житті жити. Кидає, кидає об ті порги, а в бочці тісно, куди ти вже дінися. І вьому положені людина приймала свою долю і пересавала боротися з потоком, просто розслаблялася і слідувала поки не виносило ту бочку у тиху заводь. Або ходіння лісовими шляхами - ти вже не кидаєшся навпростець а чекаєш коли час вирішення цієї події настане. Ми ж не садимо картошку взимку. Це те саме. Тобто людина не бігає по життю, а живе. Що це язичництво  чи християнство? Ні те, ні інше. Бо і там і там знання вихолощено. Навіщо? Дуже це незручна людина характерник. Зякого боку до нього не підійдеш, а він вже знає шо ти будеш йому казать. Це ж не харашо.
  Так шо характерництво не вмерло, просто сьогодні виклик часу інший і це знання слідує разом з ним, існує безліч напрямків де людина може проявити себе як характерник, тільки для цього треба багато знать. Ц еможе бути і бойове мистецтво і шо ти тіьки хочеш. Навіть батько чи мати це теж характерництво (виховати людину, вірно побачити шо воно там і т. д.). І це всюди. Нас перестане колотить. Так шо війна нам не потрібна. Ми можемо досягти набагато більшого ніж просто по дурному перебить один одного. Це цілий комплекс, це ціла наука і питання язичництва і християнства займає дуже маленьке місце. І це знання повинні опановувать не тільки українці, якшо люди на землі його зрозуміють кращого і уявити марно. Просто бігать як молнія через вулицю і за машинами ганяться просто як людям не потрібно. Не без цього, це зявляється, але вже як побочний продукт. Головне знати життя. А тут потреніроваться неможна, воно живеться і день за днем людина або радіє цьомусвіту або скніє, тускніє. Так шо це знання фундаментальне, воно не має штучну природу як християнство чи язичництво

Востаннє редагувалося Дід Артім (14 Apr 2008 17:21:50)

А хай би їх усіх громи побили

22

Тур написав:

...І тому мене обурюють сучасні люди, які називають себе КОЗАКАМИ-характерниками, будучи просто язичницькими волхвами-воїнами,...

чим воїн - волхв відрізняється від характерника?

Тур написав:

...забувши про те, що козак повинен бути християнином.

з чого би це?

23

Ну, зі словом "повинен" я, вочевидь, переборщив, але те, що більшість козаків були православними християнами - це факт. А характерник тим і відрізяється, що нікому не поклоняється і найбільше вірить у себе. Принаймні така моя зараз думка smile

24

wink

25

Упертюхові:
Думаю, ось це - wink - означало, що ви згодні зі мною, і ми дійшли до консенсусу?

Востаннє редагувалося Тур (14 Apr 2008 23:08:41)