Re: порівняльна характеристика Спасу й Казачьєго СКАЗа
Пишите исчё арийцы. Все что хотел сказал.
Характерник - форум про козацькі таємниці
самовдосконалення, пошуки істини, гартування, осягнення світу, мольфарство, езотерика, українська духовність...
Ви не увійшли. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Характерник - форум про козацькі таємниці » Вільне спілкування » порівняльна характеристика Спасу й Казачьєго СКАЗа
Сторінки Попередня 1 2 3 4 Наступна
Для відправлення відповіді ви повинні увійти або зареєструватися
Пишите исчё арийцы. Все что хотел сказал.
хлопці... щось забагато сарказму... може якось простіше... занадто багато образ і емоцій... у розмові один на один уже хтось схопив би по пиці, і розмова перейшла б у інше русло... а тут легко сховатись за ширмою форума і відмазатись якоюсь дурною фразою... оті недосказані фрази, вносять тільки розбрат... якщо є що казати то кажіть до кінця і по правді як думаєте... але десь у іншій гілці..
ПС.. хотілося б прочитати далі порівняльну характеристику.. якщо є ще щось ![]()
Все умолкаю, нето по пици получу и подвиг свой несовершу ![]()
Востаннє редагувалося Дід Артім (18 Aug 2010 11:41:55)
Упертюху:
Іншої реакції від тебе і не слід було очікувати.
Щодо твоєї дружини - тут ти перегнув палку. Ніхто її не обробляв. Вона мудра жінка. І цьому (мудрості) рекомендую тобі повчитися в неї.
У нас уже як в мексиканському серіалі. Мудра жінка Упертюха... 26 гостей.. ![]()
Востаннє редагувалося Дід Артім (18 Aug 2010 13:14:41)
хлопці.. та годі вже ...
мені тут на днях потрапила інформація про якесь незвичне село у Білорусії.. (колишні українські землі)... і там козаків носило...:)... розповідає мені мій давній знайомий... каже у тому селі усі усе про всіх знають і навіть на величезній відстані один від одного... майже кожен володіє якимось особливим відчуттям дійсності ... щось мені це дуже Спас нагадало... батько знайомого родом з того села, і передав деякі знання сину (там якісь обережні молитви, але мені він їх не розказав, поділився тільки тим яку дію вони мають... там теж якісь заходи безпеки ... можна розповідати тільки молодшій за себе людині..)... щось накшталт Усвятової, образно кажучи "церковний Спас".... суть питання таке... тобто не докінця зрозуміло з "Великим Спасом" і окремими гілками Спасу, якщо вони існують.. якщо Спас дійшов до нас з доби волхвів то як до нього відноситься "церковний Спас" і чи взагалі відноситься... виходить що це значно пізніші знання... які сформувались за інших обставин... тобто Спас це не якісь догматичні знання, а саме спосіб розуміння дійсності.. а виходів може бути безліч... у кожного свій менталітет, своє сприйняття дійсності, ну якби не зовсім своє, а трішки з іншим настроєм, а суть то та ж сама.. от тільки зрозуміти настрій іншого буває важко.. коли немає закону всередині...
і до прикладу ваших суперечок... у тому контексті вони напевне і виникають... погодьтеся, що ніхто з вас (ну і я теж
).. нерозуміється докінця у всій цій каші (хтось більше хтось менше) але кожен іде якимось своїм неповторним шляхом... усі ми тільки вчимось... і Безклубого і Чумаченка і Скульського та інших кожен розуміє якось по своєму, хоча суть вона десь таж сама, якщо мета одна... незабувайте про закон який живе в середині вас, а все інше це вже ідолопоклонство... неварто забувати про несприйняття зверхності... причому усі... над собою, в собі, і в роду... досягнення мети може відбуватись різними способами, головне не робити зло добрим людям... я сумніваюсь що хтось може взяти на себе сміливість і сказати, мало того і довести, що він розуміється стовідсотково у всьому... і як на мене то треба трішки більше відслідковувати і відкидати дезінормацію, і ставитись з повагою один до одного, якщо мета одна..
для прикладу змодельована ситуація, коли хтось пропонує мільйон за зраду... один буде бити себе у груди і кричати, що я патріот, що я неможу продатись... а інший тихенько візьме, посміється і далі робитиме своє, але уже з мільйоном в кишені і відслідковуватиме щоб якась зараза і справді не продалась... а боротись і в одному і в іншому випадку прийдеться всеодно, (ну якщо мільйон не затьмарить очі
)... але ж ніхто незнатиме куди ті гроші підуть, чи на боротьбу чи на власні потреби... чи продався той чоловік чи не продався... і тут починаються уже надумані речі і нерозуміння дійсності, замість того, щоб вияснити що і до чого...
пс.. для чого виставляти усі ці суперечки на люди.. це все можна вияснити в телефонному режимі чи зустрітись віч на віч..
тут варто памятати,що правда - те що відкривається завжди вкінці, те до чого йдеться. а не та оцінка яку ти даєш речам зараз виходяси з своїх міркувань.
це не я сказав... але цілком згідний... ![]()
По суті, те чим займається "Славянскій мір" і сили, що його курують, це спроба перенесення кацапського менталітету на інші слов'янські народи. Вмираюча імперія намагається хоч якось продовжити своє існування.
Красномовне підтвердження(пост схороновця ) - http://slavs.org.ua/forum/post/28922/#p28922
..мені тут на днях потрапила інформація про якесь незвичне село у Білорусії...
Пес привид, а яке, на твій погляд, було ставлення у наших предків до місцевості звідки брав свій початок(виток) славетний Дніпро
?
Востаннє редагувалося Упертюх (27 Aug 2010 01:42:06)
Хай казяться. Нічого дивного. Наприклад, Саша, якого там модератори «глушать направо і наліво» в деяких моментах не далекий від істини. Видно що людина просто хоче знать. Упертюх, може у вас буде вільний час. Розпишите по ДНК, генетиці, хвильовий геном, які вершники людина бере від батька, які від матері. Звязок з бабусями,прабабусями, якце виглядає тощо. А я доповню про дерево Роду. Як воно складається. Що воно. Як його можна побчить. Де воно існує. Що з ним можна робить тощо. Можна не зараз. Мати собі на меті
Востаннє редагувалося Дід Артім (27 Aug 2010 12:31:51)
Спробую, треба позбирати розкидане на форумі.
Красномовне підтвердження(пост схороновця ) - http://slavs.org.ua/forum/post/28922/#p28922
Хай казяться. Нічого дивного.
Да, дуже заповзятлива особа - цей esaul - http://slavs.org.ua/forum/post/23812/#p23812 (див. адресу ел. пошти) встигає і викладати "СПАС" і, так би мовити, його (практично)використовувати - http://sextalk.com.ru/viewtopic.php?id=20186
http://sexengine.ru/showthread.php?t=19
nextoldest
![]()
Востаннє редагувалося Упертюх (27 Aug 2010 17:44:24)
Words аrе nоnе
доречі це бзік у багатьох. Чимось вони всі схожі. Згадайте історію. "Вся власть славянам!", Дайош!, Реввоенком!.. Не то шо якесь "Учрєдітєльноє собраніє". Потенція не та.
І духовність теж не визнають
Все понятно. Так я і думав.
Востаннє редагувалося Дід Артім (27 Aug 2010 19:32:28)
Пес, якщо відчуваєш шо рідне – роби, ні покинь. Вцьому нема якихось днієї чарівної палочки. Єпитання глибини. Якщо ти весь час ходиш і просиш, то...Ти з самого початку вже маєш знати. Я ніколи не поір, що справжня дружба може існувати в умовахзаробітчанства чи зверхництва. Я розумію. Але в кожної людини має бути такий куточок де панує дух, вічність, де цього лайна нема, де ти можеш бути самим собою. І тому не можна говорити про якийсьцерковний, чи ще якийсь спас. Просто якшо людина прожила в монастирі. Вон наситила те місце собою. І вже уламок стіни, трапезна, чи колокольня будуть в памяті тієї людини означати не те саме що й для тебе чи мене. І це двє ій наснагу. Це й є й ключ, коли розфіковується внутрішнє. Так до неї легше достукаться. В кожного своє. В своїй хаті своя правда і своя доля. Шукай своє. Твоє – це щось тільки одне є в світі. Ти маєш це знайти. І коли ти знайдеш, ти зрозумієш і не пройдеш мимо. Шо це воно, шо вже все. Коли це відбувається, приходе спокій, тиша. Ти перестаєш метушиться. І тоді відкривається, тому що ти скидуєш з себе ту моторику яка заважає тобі чути. Це інша якість життя. В когось монастир. В мене це конкретне місце в Кіровоградській області. Що там вам розказувать? Подумаєш буряни, розвалена тракторна бригада, провалля, жіночий монастир і... 8 кладбищ. Але там пройшло моє дитинство. Ось дерево – осокор, якому півстоліття. І воно дає не тільки силу до життя (сила наміру), айперекидуючи увагу тудий певну настройку. І коли доведеться вмирати, я як і жук-солдатик, поїду туди, на батьківщину, де пуп закопаний. В діда була хрещена мати, баба Богунша – цілителька, в громадянську лкувала поранених (село було вільне, баба Мотя, моя прабабуся знала Зеленого, якй входив в село, цікаво що сусідня Пантаївка в голодовку постарждала значно менше. По розповідям діда, до 33-го проживало десь 10 тис. чол, то після 33-го до 3-х тис . чол. За вс роки Радянської України село так ніколи не нараховувало чисельності населення до індустріалізації), до неї дуже багато дівчат ходило на навчання. Після громадянської війни поїхала на Кавказ. Від неї й до сьогодні на Котигівській горі залишився найглибший в селі колодязь. Була баба Таня, до якої мене малого в якого на нозі виступила рожа водили і вона зашептувала. Але в памяті вмене залишилось, я кричав, ніби мою ногу палять вогнем, хоча вона палила газету... Загалом в нашому селі було десь (по нашим підрахункам) десь до 8 відьм. І ми малими настругаємо з акації палок і ходимо на полювання, а кажуть що баба Оляна вчора вночі доїла корову Харикам. а ну глянь в неї хвіст є чи нема.
От я вам розкажу історію, яка й зумовило мій інтерес в цій справі. Так от. Полювали ми на відьм. Ну все – баба Оляна відма. Треба перевірити, є в неї хвіст чи нема. Мені років 11-12. Оскільки всі були меньші мене, пішов я. Нас було чоловік 20. Захожу в двір. Сидить. На призьбі, жовта, згорблена вже, двиться в землю й палицею вимальовує щось на пилюці. Підхожу. Думаю шо робить. Кажу: «Бабо Оляна, а давайте я вам сапу наточу». Вона підняла очі. От зараз я вже можу про це сказати, яй посьогодні такого погляду ніколи не бачив. Погляд настільки ясний. Ніби здається що мені здалося що я побачив її в молодості. І переляк такий, що я вибіг з двору. Слухайте далі. Прихожу додому вже надвечір, в 22 : 00. ипиваю літрову кружку молока зкоржем і свіжим дідівим медом й лягаю спать. Лежу. Лежу й прислухаюсь до себе. Щось мені якось не добре. Якось місця собі не найду – і не на лівому боку. І не на правому, і не сидіть і не лежать. І якось важко на серці. Є таке слово – млосно. І я, дитина 11 років, поряд лежить бабуся, вголос кажу спокійно: «бабу, я вмираю». Бабуся прокинулася. Включила світло, каже – встань пройдись. Пройшовся, глибоко дихаючи – ніби попустило. Знову лягли. І от я лежу, а в нас хата і достроєна веранда, тобто два вікна. Ніч місячна, видно. І от я лежу ісені здається що на мене хтось дивиться, а повертать голову страшно. Але от я отак повертаю голову і, не знаю. Вірите мені не вірте, бачу в за верандою тінь жінки в хустіині яка уважно вдивляється в вікно. Погляд той самий. Аж раптом тінь пройшла крізь перше вікно, і коли вона проходила крізь друге, я як закричу на всю хату – «баба, баба – там відьма!». Всі посхоплювалися. Мені страшно, мене всього колоте. Мене не можуть заспокоїть. Заспокїли, лежу коло діда в хатині (кімната так називається), і реально чую як щось ходе по хаті, чую крип підлоги, важке дихання потвори, відчуваю це дихання над собою і... знову як закричу... І так до 6 утра. Коли я вже без сил заснув. Цю ніч я й по сьогодін помню дуже добре. Піолювання на відьм на цьому закінчилися. Я налякав і рідних. Після цього мене не відпускали довго гулять чи читать якісь такі книжки тощо. Але після цього в мене виник страх перед цим. Я дійсно боюся цього. Ну мабуть любопитсто сильніше за страх і тому мені стало цікаво. А шо воно? Почав шукать. Коли я побачив Чумаченка, всі мої страхи моментально спливли на поверхню. Я боявся і визнаю й зараз боюся його. Хоча йне так. Але я зрозумів, що баба Оляна і він чимось дуже сильно схожі один на одного. Відчуттям простору. Розум не боїться, а тіло боїться страшне. Коли поле починає грати... Ви не уявляєте, не знаю як вам передати. Ти стоїш перед не зрозуміло чим, щось відбувається, і може статися а передбачити не можливо, ти не знаєш як з цим впоратись. А з тобою реально щось відбувається. Тобто це знання одного роду племені, воно кланове й належить конкретним людям. Страх залишився. Періодично мені сняться кошмари. Причому я помню кожен з них. Рік чи 2 чи 5 років тому. Вони різні. Але наприклад таке. Сниться хата, але хата якась не моя. Все моє, але все якесь чуже довкола. Переді мною стоїть жінка в зеленому такому як сяйві.Зве за собою. Я підкоряюсь. Хоча й усвідомлюю все – сон дуже глибокий. Коли виходим з хати картина розчиняється, я потрапляю в не відому мені кімнату, в яку входять іще двоє. Раптом всі кидаються на мене і розривають. Я відчуваю як з мене тече кров, прокидаюсь от того, що мені розірвали аорту і як вся кров хлинула, і сила все меньше і меньше і викинуло. Пірокидаюсь десь в 3 години ночі. До ранку заснути реально не можу. Дивлюсь на місяць. Пю каву. Читаю книгу... Навіть коли Чумаченко давав грифони, я не можу заспокоїться, тіло граї, мязи обличчя не підчиняються, дьоргаються. Каже – «ти дуже хвилюєшся. Коли ти потрапиш туду (показує великим пальцем вгору позаду себе), вони тебе роздеруть на шмаття»...
Востаннє редагувалося Дід Артім (27 Aug 2010 23:00:30)
Да тут у вас весело: "мудрі жінки і багатодітні козаки", люди трохи посміхайтеся, і над собою теж, а то так і до аб..сюрду можна ... а що багатодітних тут зібралося мало, то це правда, та тільки критикою чи самокритикою це не долається.. ![]()
Востаннє редагувалося AngelSka (28 Aug 2010 22:24:00)
Образи хат (двох), як образи двох родів(батьковий й материн) також сняться, там походити можна, посидіти за столом, поспілкуватися можна з тими кого нема,, або хто є і далеко(майже одне те саме), також знайти якісь речі, або порозгадувати загадки, було таке кілька років тому, трилистник роз"єднаний на північній стороні хатини намальований, три частини розкидані, голос за кадром каже, що треба буде зібрати ці частинки....Ще наче маю якісь свої особисті кімнати в одному з будинків і цей сон повторюється, знайти би іх треба... Отака образність...
Ну нічого собі в тебе жахи, Хвойдо, відбиваласяі я від дечого в дит-юності, не хочеться згадувати і тепер зрозуміло чого, коли виднувато тебе і висунувся, а ще не окріпший, ....позитив - захист...потім є певні випробування які все одно у кожного свої...(у кожного свої татари нападають).
Востаннє редагувалося AngelSka (28 Aug 2010 00:44:31)
Пес привид, а яке, на твій погляд, було ставлення у наших предків до місцевості звідки брав свій початок(виток) славетний Дніпро
?
думаю що дуже і дуже шанобливе, так як річка ця мала і має велике значення для українців у багатьох відношеннях... а тим більше річка яка проходить через серце Краю..
мда... страхи це недобре.. і справді у кожного вони свої... у мене з дитинства страх води, хоча цікавість до неї ще більша... отак от і живем... оце в літку пробував побродити по болотах, дуже вражає, зовсім інший світ... але іноді так затягувало, що і цікавість не допомагала...
мало не лишився без взуття... але попри все щось мене туди тягне...
Страхи нас рятувать, від нашої цікавості.
В козацькому розумінні щастя – це перемога над собою і в резуьтаті жити наповну. Адже страх –це блок стоїть, який не дає адекватно діяти в житті. Страх є природний де цим блоком чи межею є малка. Але в даному випадку зі мною і Псом ситуація інша. У Пса – це нирки. У мене – серце. Це означає, треба зібрати себе до купи і одинично пройти малку і працювати з Кален. Дивимся далі, Кален – це батьківська лінія. Дійсно в мене по батьківській лінії є проблеми. Тим самим входячи в одиничність ти акумулюєш свої сили і міняєш сцену, ту систему координат де ти живеш і яку хватаючись за все змінити не можеш бо через блоковану зону ти втрачаєш силу. Спутники – це не зовсім автономні істоти. Це пагін, які людина випускає з яйця-райця чи руквички,і через яке людина може підкоряти собі природні духи-істоти, що знаходяться там і які є незалежні від людини. Це схоже на дерево – стовбур – три базових ядра, гілки – супутники і листя – істоти довкола них. Отут саме цікаве. Виникає питання: що таке страх, чи ця ситуація нормальна чи можна її уникнути? І виходить так, що страх – це індикатор цілісності, повязаний з малкою, ситуація ормальна і її уникнути неможливо. Тобто всі люди мають ту чи іншу блоковану область. Ми маємо природнім чином закладений конфлікт, який призводить до смерті індивіда. Іншими словами, самою природою закладений механізм набуття вищих станів свідомості і зростання через цей конфлікт, що змушує людину відновлювати баланс входячи в невідоме. Так само як і вилуплювання курча закладено природньо. Це і є природа Спасу. Що там – ніхто не знає. Але знайшлися люди. Якім це не сподобалось. І вони вирішили обійти цей конфлікт, вірніше наслідки його. Спочатку вони сховали цю перспективу відінших,потім повводили закони, які заміняли небо (око за око), а для себе використовуючи всю вивільнену енергію рабів пустили на побудову тунелей Сета, мавзолеїв з кристалів, чи чогось статичного. Сюди ж мумії,тобто смерть обійшли мавзолеєм в часі. Є навіть таке прислівя – все боїться часу, але час боїться пірамід. Гематрично цю стадію відбиває число 6 – це число перемоги кількості над якістю. Це порушує закони природи, але моментально міняє цінності. Там же не існує точки, прямої і площини, там існує рух пріорітетів. Він повільний, але планований. Хоча езпосередньо таїну смерті вони не розгадали. Це закінчилося системною духовноюкризою людства. Яка стала видимою зовсім не давно. Тобто якщо раніше цей конфлікт був в межах людини, то зараз він чтав глобальним. Як вийти з нього? Так само одинично йти в прорив, але вже народом чи міжнардним співтовариством. Для цього народи треба заставить. Або піти іншим шляхом, - вислухати думку народів, в них же теж є своя первісна конфлікту і свої якесьслово в світі або обраність якшо хочете. В шоу-дао є авіть повіря про племя,яке йшло на схід і розкололося – одне пішло в тибет. Інше в Єгипет і коли вони зєднаються, тільки тоді зможуть принести користь людству. Але вони хитрі цього не хочуть ці, вони створили Раду мудреців світу в якувходять 22 людини і думають якби зобити так, щоб і кризу вирішити і статус кво своє зберегти. Саме тому вони відкидають будь-яке право інших народів на планетарне визначення. А я довго думав, на що схожеспосіб взаємодії українців зі свтом. В етнічному звичаєвому вигляді. На пастуха. Вони і користуються землею. Але й оберігають, негативно ставляться на відверте знищення так звание екстенсивне господарювання.
Востаннє редагувалося Дід Артім (29 Aug 2010 13:40:04)
цей звязок вдбиває закономірність (6. 12, 18) і загального 9 (666; 666\9=74, карт таро - 72, так 2 карти ми і не знайшли) арканів таро

Востаннє редагувалося Дід Артім (29 Aug 2010 14:40:25)
щоправда в каббалістичному таро (середня карта) - 78 карт (22 старших аркана, 16 модоших і 40 очкових), на 6 карт більше ніж Уейта. ![]()
Загадки колоды "Висконти -- Сфоpца, Пиpпонт Моpган -- Беpгамо"
В колоде ПМБ каpты не пpонумеpованы и не подписаны. Общепpинятая нумеpация козыpей (Название "Стаpшие Аpканы", то есть "Стаpшие Таинства", появилось много позже, когда каpтам фpанцузского Таpо исследователями-оккультистами были пpиписаны опpеделенные мистические значения) позаимствована из более позднего Маpсельского Таpо, но на самом деле точно неизвестно, в какой последовательности pасполагались козыpи Таpокки в Италии XV века. Собственно говоpя, неизвестно даже, было ли этих козыpей 22, как в классическом фpанцузском Таpо. Это пеpвая загадка, связанная с колодами "Висконти -- Сфоpца". Все колоды явно неполны, и пpи отсутствии нумеpации козыpей ничего нельзя утвеpждать навеpняка об их количестве. Что же заставляет исследователей пpедполагать, что козыpей может быть не 22, а дpугие число?
Пpежде всего то, что в колоде КЙ пpисутствуют тpи стpанные каpты, котоpые, хотя и могут соответствовать "Папе", "Звезде" и "Папессе", выглядят очень необычно для колод Таpо и Таpокки. Но зато они очень похожи соответственно на "Веpу", "Надежду" и "Милосеpдие" из колод "Минкиате", котоpые известны в Италии как минимум с XVI века. Есть одно истоpическое свидетельство, позволяющее пpедположить, что художник Маpциано да Тоpтона наpисовал колоду Минкиате для тpетьего геpцога Висконти еще в начале XV века, то есть даже до появления колод "Висконти -- Сфоpца". Минкиате -- это, в пpинципе, те же Таpокки, только в колоде не 22 козыpя, а целых 41 (добавлены четыpе стихии, двенадцать знаков зодиака и тpи богословских добpодетели: те самые Веpа, Надежда и Милосеpдие). Может ли быть так, что колода КЙ гоpаздо более неполна, чем мы думаем? Может ли она быть колодой не Таpокки, а Минкиате? Или каким-то пpомежуточным ваpиантом? Вопpосы, на котоpые пока нет ответа. Ничто не мешает нам отнести эти же вопpосы и к колоде ПМБ... Мы думаем, что в ПМБ не хватает двух козыpей -- "Дьявола" и "Башни". Но, может быть, не хватает еще каких-то? Может, в этой колоде тоже пеpвоначально были каpты тpех добpодетелей? Или еще какие-то?
Интеpесно, кстати, что "Дьявола" и "Башни" не сохpанилось ни в одной из пятнадцати гpупп каpт "Висконти -- Сфоpца". Существует мнение, что таких каpт в стаpомиланских эксклюзивных колодах никогда и не было! Возможно, их пpосто не pисовали. Возможно, заказчики или кто-то из владельцев колод уничтожали эти две каpты. Но почему? Еще одна загадка... Если изобpажения дьявола и pазpушенной молнией башни пугали чувствительных миланских аpистокpатов, то почему запpету не подвеpглась еще одна "мpачная" каpта -- "Смеpть"? Или отсутствие двух каpт во всех неполных и почти полных стаpомиланских колодах -- пpостое совпадение и они все-таки существовали, но были утеpяны?
Совpеменные издатели каpт "Висконти -- Сфоpца" pешили "испpавить истоpическую неспpаведливость". Каpты "Дьявол" и "Башня", воссозданные Луиджи Скапини, в плане композиции следуют обpазцам Маpсельского Таpо (и всех последующих тpадиционных колод). Но насколько опpавданно такое pешение? Ведь далеко не все маpсельские Стаpшие Аpканы композиционно совпадают с козыpями "Висконти -- Сфоpца". Атанас Атанассов пошел по дpугому пути и взял в качестве обpазца "Дьявола" и "Башню" из коллекции Эдмона де Ротшильда. Это каpты, напечатанные с доски пpедположительно в конце XV -- начале XVI веков, то есть пpимеpно в то же вpемя, когда создавалась колода ПМБ.
Здесь мы сопpикасаемся с еще одной интеpесной пpоблемой: насколько эксклюзивные Таpокки, изготавливавшиеся для миланских геpцогов, отличаются по своей символике от "шиpпотpебных", наpодных каpт, котоpые печатались с досок или металлических пластин? К сожалению, ни одной полной печатной колоды Таpокки или Минкиате пятнадцатого века не сохpанилось (если не считать колоды "Сола-Буска", художественные обpазы котоpой взяты из дpевней истоpии и, за исключением "Дуpака", не имеют никакой связи с классическими Стаpшими Аpканами). Но некотоpые из дошедших до нас стаpопечатных каpт демонстpиpуют существенные отличия от сюжетов "Висконти -- Сфоpца". Какие же Таpокки появились в Италии pаньше: шиpпотpебные или эксклюзивные? Какой символизм является изначальным? На эти вопpосы пока тоже нет ответов. Пpосто начиная с какого-то вpемени и аpистокpатия, и пpостой наpод начали игpать не только в пpостые каpты, но и в "каpты с козыpями" (так называются Таpокки в самых pанних истоpических документах).
Кто же пеpвым пpидумал каpтинки для козыpей?
Исполнителем большей части каpт ПМБ в настоящее вpемя пpинято считать художника Бонифация Бембо, но не будем забывать о том, что "Висконти -- Сфоpца" -- это всего лишь сохpанившиеся каpты, пpедположительно являющиеся более стаpыми, чем все остальные сохpанившиеся живописные и печатные Таpокки. Конечно, у каpт, созданных известным художником по случаю памятной даты для кpупного феодала, было больше шансов сохpаниться для потомков, чем у дешевых колод, штамповавшихся для pазвлечения пpостых гоpожан. Но ведь самыми пеpвыми могли быть как pаз дешевые массовые каpты Таpокки или Минкиате. И имя их создателя (или создателей), похоже, уже никогда не будет pаскpыто.
Возвpащаясь к колоде ПМБ, стоит отметить следующий загадочный факт. Шесть каpт из дошедших до нас явно наpисованы дpугим художником и, возможно, являются более поздними (поскольку намного лучше сохpанились). Это "Сила", "Умеpенность", "Звезда", "Луна", "Солнце" и "Миp". Можно пpедположить, что пеpвоначальные каpты были утpачены или кого-то из их владельцев чем-то не устpоили их сюжеты (возможно, именно того владельца, котоpый выбpосил из колоды "Дьявола" и "Башню"). С эксклюзивными Таpокки хозяева обpащались, по-видимому, не пpосто как с игpальными каpтами, но как с пpоизведениями искусства (отношение, котоpого они, кстати, вполне заслуживают), а возможно, и как с изобpажениями, имевшими мистический или политический смысл. На большинстве каpт "Висконти -- Сфоpца" имеются дыpки, заставляющие пpедположить, что каpты когда-то вывешивались на стене для всеобщего обозpения. Возможно, содеpжание некотоpых изобpажений кое-кого шокиpовало, и поэтому каpты уничтожались и заменялись дpугими.
И в завеpшение темы шести замененных каpт -- любопытный штpих: в узоpе золотого фона каpты "Миp" (единственной в ПМБ) почему-то использована не диагональная, а пpямая квадpатная сетка. Зачит ли это что-то? Или пpосто капpиз художника?
Востаннє редагувалося Дід Артім (29 Aug 2010 15:31:25)
до теми вище, колода Вісконті-Сфорца вважається най старішою колодою Таро.
"Дослідження історії формування та становлення титульного етносу України в методології нового підходу дозволяє говорити про виток українства як відповідного психотипу, народженого за часів культури Трипілля-Кукутені. Сама по собі культура Трипілля формувалася на об’єднанні родинних племен, назва яких лунала так: Вірішні (діти землі та неба), Слушті (відважні), Говажді (діти богів), Мерехва (зоряні діти), Нази (ті, що вклоняються місяцю, від стародавньої назви місяця - Наз), Укри (сонцепоклонники, ті, що йдуть в житті за Сонцем, від стародавньої назви Сонця - Угр). Через виснаження земель головні племінні групи зійшли зі своїх земель на протязі життя декількох поколінь. Племінне угрупування Марішті пішло на захід (сучасні германомовні народи); Ватарі - на південь (на сьогодні це один з титульних етносів Індії); Савакхі попрямували на схід (з ними й племена Назів та Укрів); Нази пішли через малі гори Валдайської височини на північ до Уральского хребта, зайшовши за нього; Укри - до північного краю Уральського хребта й далі до Алтаю. Не витримавши довгих зим на півночі, Нази спустилися на південь вздовж Уральського хребта й далі попрямували на схід до озера Байкал, звідки повернулися назад до Каспію, через узбережжя Чорного моря та Азовське дійшли до гирла Дніпра, повернувшись майже через пів тисячоліття на свою батьківщину. Те саме здійснили й Укри. Саме ці дві племінні групи заклали основу того психотипу, який на сьогодні лежить в основі українського етносу. Мовні здобутки Назів, що дійшли до наших днів і донині знаходяться у вжитку: вечір, рвати, марево, жук, квач, морока, крик. Було в них таке прислів’я, що відкривало філософію їх життя: «як кряк жиє, зак нрав має», що означає: «коли маєш волю, живеш своїм життям». Нази були ідолопоклонниками, вибудовували кільцеві кам’яні споруди кромлехи, в яких зверталися до місяця – головного свого небесного управителя. Саме слово «вечір» означає «віче, зібране на смерку, наприкінці доби, коли сходить місяць». Протилежністю Назам були Укри, які вклонялися сонцю: звідси їх самоназва, що походить від стародавньої назви Сонця – Угр. Укри знали астрологію, були поміркованими та обачливими, володіли знанням, отриманим у спадок з найдавніших часів. У Велесовій книзі існує згадка про них, як про Уктріанів-брахманів. Їхня філософія життя проглядає в таких афоризмах: «Авака муні, авака сан, овідні моше, злетні случ», що у перекладі має значення: «хай живе місяць, хай живе сонце, нехай вічно живе земля». Або: «Сані вратна, муні шара, збрак дікшава вір’я» – «Сонце світить, місяць бачить, зорі пестять зорю». Чи в Назів: «Збрало крес зима пред, брем сняк відра звесна Пров» – «Зима відступить, як тільки у відрі весна розтопить лід».
В племені Назів були боги, ось деякі з них: Мерех – бог родючості, пізніше - Дажбог, Плав – бог сновидінь, потім - Перун, Власа – покровитель жіноцтва та землі, надалі - Велес, Мудр – верховний бог, що все знає, пізніше - Род.
Автохтонний егрегорний вихор, притаманний психотипу людини, яка формувалася в умовах ареалу життя на кристалічному щиті України, постав з поєднання вищеназваних племен Укрів і Назів, а також тої глибини проникнення в істинне, яке вони мали. Протягом тисячоліть він набирався сили, вбираючи в себе енергію великих мас народів, що кочували через Подніпров’я. На сьогодні наука мало уваги приділяє так званим «малим міграціям» автохтонного населення в межах земель свого ареалу життя, тоді як саме вони лежать в основі формування корінного етносу. Так племена Назів (місяцепоклонників) та Укрів (сонцепоклонників) жили весь час окремо, але поява численних войовничих племен примусила їх об’єднатися. Поступово, породичавшись, вони стали осіло жити на землях сучасної Волинської області. Через деякий час частина їх мігрувала в місцевість, де зараз місто Коростень, а звідти - аж до Ужгорода. Потім вони повернулися до Дніпра (зона Києва), а через деякий час змістилися на північ (місто Чернігів). Через похолодання їм довелося спуститися на південь, до Запоріжжя (район Кам’яної Могили), звідки, через засуху, вирушили до річки Сіверський Донець, що на Слобожанщині. Отже, у своїх мандрах протягом багатьох століть орійські племена Укрів та Назів обжили майже всю територію нинішньої України. В той же час на землі України прийшли потужні кочові племена з півдня і сходу. Вони поєдналися в одне племінне об’єднання в районі високих могил на Слобожанщині, ввібравши в себе племена Орелі, Важди, Муні, Ворохи, Заброди, Готи й Герхи в двохтисячному році до нової ери. В їх потужній масі й розчинилися Укри та Нази, з чого виникла нова генерація – народ русичів, які не володіли вже тими знаннями, що мали у свій час орії, через велику чисельність зайдів. Але з часом, коли після татарської навали великі міграційні процеси пішли на спад, автохтонний вихор аріїв, увібравши в себе великі маси прийдешнього люду, відродився в етносі українців, яким у спадок дістався психотип їх пращурів з глибинним вшанування Сонця і Місяця, як батька та матері, мовні ознаки, працелюбство, невтомне торування шляху до пізнання правди-істини, а від того - безмежну любов до своєї землі, стійкість і велику духовну силу.
Автохтонний вихор, беручи свій початок від цілісності, за близьку модель має спосіб зародження циклонів над тією чи іншою ділянкою океану. Тут теж все починається з невеликої зони, що є дотичною до глибинних шарів атмосфери. З часом, вбираючи великі атмосферні маси в свій рух, ця зона перероджується у потужний атмосферний циклон. Аналог дуже близький, якщо згадати Книгу Буття, в якій цілі народи поставали з одного коліна, походили від одної особи, що мала дотик до божественного. Сама назва нашої землі «Україна» й досі утримує в собі прадавню назву Сонця, в якій Укри знайшли свій спосіб дотику до істини. Тому слово «Україна» в своєму давньому значенні – це «земля, що вклоняється Сонцю, або сонячна земля»." В. Чумаченко "Становлення нового світосприйняття в традиції стародавніх оріїв".
Востаннє редагувалося Дід Артім (04 Sep 2010 10:20:15)
Бойовий гопак виявляється придумав не Пилат а Огін http://blog.i.ua/user/277085/314791/
Востаннє редагувалося Дід Артім (15 Oct 2010 14:12:30)
Якщо вже бути зовсім коректним, то не "Бойовий гопак виявляється придумав не Пилат а Огін", а
"Огін каже, що є одним з авторів так званого "Бойового Гопака". Це його право, казати, що він щось придумав.
Хай самі й розбираються хто кому "бармалей".
Так чи інакше, в Пилата, за словами самого ж таки Огіна вже інша ("понакручувана") система. І саме Пилат тій системі, що має зараз назву "Бойовий гопак", фактично, дав життя.
Бо, якщо систему не дати людям, вона так і загнеться, в тісному колі, - разом зі своїми авторами.
Востаннє редагувалося Arias (15 Oct 2010 14:47:23)
а ще вірніше князь Огін каже... До речі чимось схожий на Куровського. Той теж тільки одпустів бороду і поалося богоявлення
Востаннє редагувалося Дід Артім (15 Oct 2010 15:00:37)