1

Тема: Старовинні козацькі пісні

Якби в "Тарасі Бульбі" козаки заспівали, то все б стало на свої місця smile А то москалі та їх підпанки козацтвом вертять як хочуть. Пропоную, можливо, додавати ті пісні, якщо Ви хоча б приблизно знаєте, чи чули, наприклад від старих людей, як вони виконуються, тому що зараз, хто як хоче на той лад і співає. І взагалі, що то за козак без пісні? Можливо у когось є улюблені пісні!

Востаннє редагувалося Mamay (23 May 2010 22:35:28)

"І бачив козак Мамай, що Чумацький шлях був лише смужкою на Його долоні… " (В. Довгочуб)

2

Re: Старовинні козацькі пісні

Ой у лузі та ще й при березі
Червона калина...
Породила молода дівчина
Хорошого сина.
Породила молода дівчина
Хорошого сина.

Вона його та ще й породила
В зеленій діброві,
Та не дала тому козакові
Ні щастя, ні долі,
Та не дала тому козакові
Ні щастя, ні долі,

Та й не дала тому козакові
Ні щастя, ні долі.
Тільки дала тому козакові
Та чорнії брови.
Тільки дала тому козакові
Та чорнії брови.

"Було б тобі, моя рідна мати,
Цих брів не давати,
Було б тобі, моя рідна мати,
Щастя-долю дати!
Було б тобі, моя рідна мати,
Щастя-долю дати!"

Розвивайся а ти, сухий дубе, -
Завтра мороз буде!..
Собирайся, молодий козаче, -
Завтра похід буде!
Собирайся, молодий козаче, -
Завтра похід буде!

"Я морозу та ще й не боюся, -
Зараз розів’юся!"
"Я походу та ще й не боюся, -
Зараз соберуся!..
Я походу та ще й не боюся, -
Зараз соберуся!.. "

http://proridne.com/pisni/ОЙ%20У%20ЛУЗІ … ЕРЕЗІ.html
http://www.youtube.com/watch?v=s1aXKgmdmq8

"І бачив козак Мамай, що Чумацький шлях був лише смужкою на Його долоні… " (В. Довгочуб)

3

Ой що ж то за шум
Учинився,
Що комарик та й на мусі  |
Оженився!                | (2)

Та взяв собі жінку
Невеличку,
Що не вміє шити-прясти   |
Чоловічку.               | (2)

Що не вміє шити-прясти,
Ні варити,
Що не вмiє з комариком   |
Добре жити.              | (2)

Полетів же комар
В чисте поле,
В чистеє поле,           |
В зелену діброву.        | (2)

Ой сів же комар
На дубочку,
Звісив свої ніженьки     |
По листочку.             | (2)

Де взялася
Шура-бура,
Вона ж того комарика     |
З дуба здула.            | (2)

Ой упав же комар
На помості,
Потрощив, поломив        |
Ребра й кості.           | (2)

Прилетіла муха
Жалкувати:
"Ой де ж тебе, комарику, |
Поховати?"               | (2)

"Поховай ти мене
В чистім полі
Та й висип мені          |
Високу могилу!           | (2)

Туди будуть хлопці
Ізбиратись,
З комаревої могили       |
Чудуватись.              | (2)

"Ой що ж то лежить
За покойник?
Ой чи цар, чи гетьман,   |
Чи полковник?"           | (2)

"І не цар, не гетьман,
Не полковник,
А то мухи-зеленухи       |
Полюбовник!"             | (2)

http://www.youtube.com/watch?v=IRDl_j1jrgc

Більш сучасна повстанська пісня:

Зголосився комар до повстанців, гей,
Щоб кусати москалів-голодранців.

Тук - стук, в лісі вже гук! Кують зброю, гей,
Комареві "Кусаю" під горою.

Ой та виліз комар аж на дуба, гей,
Чи не вийде із села муха люба?

Ой вже рух у селі коло мосту, гей,
Взяли муху, завели до колгоспу.

Затрубіли трубачі: "Ну ж, до зброї, гей!"
Позлітались комарі - цілі рої.

Позлітались комарі рятувати, гей,
Комареву мушку - душку визволяти.

Гу-гу-гу, загуло, ще й заграло, гей,
Утікають москалі, як попало.

Утікає москалів ціла рота, гей,
Погубили "галіфе" на воротах.

Утікають москалі, ледве дишуть, гей,
Вже нам муху до колгоспу не запишуть.

Слава, слава комарю - лицарику, гей,
За побіду, за відвагу превелику.

І ми враз затягнім пісню, друзі, гей,
Та про славу комарину в темнім лузі.

4

Mamay написав:

Якби в "Тарасі Бульбі" козаки заспівали, то все б стало на свої місця smile А то москалі та їх підпанки козацтвом вертять як хочуть. Пропоную, можливо, додавати ті пісні, якщо Ви хоча б приблизно знаєте, чи чули, наприклад від старих людей, як вони виконуються, тому що зараз, хто як хоче на той лад і співає. І взагалі, що то за козак без пісні?

а про Махна гарний серіал зняли.... хоть можливо і не все правда... порадувало те що українська мова звучала там у більшості.. (то я про "9 життів Нестора Махна")...
а взагалі якщо така тема то було б непогано виставити в неті в кого що є... бо незавжди це реально знайти.. особливо в аудио варіантах... а можна просто посилання на різні інтернет ресурси..

5

Гарну тему започаткували!

Тут вже десь згадувалось про пісню "Їхали хозари", але не буде зайвим нагадати про це ще і тут , - бо таки часто співають цю пісню, не вдумуючись у текст, перекрученою - "Їхали козАки".

" ... ПІСНЯ ГАНЬБИ ЧИ СЛАВИ ?

За яким столом на Україні не співають пісень? У якому селі є такий, хто не чув «Ї х а л и к о з а к и»? Складаючи пісні народ віками шліфував кожний наголос, і кожну риму, а тут, вже у першому куплеті, замість козаки’ з наголосом у кінці слова за рідною вимовою, як заведено в Україні, їдуть коза’ки, які забули рідну мову і землю.

Ось текст за виданням: «ЯК ЗАСЯДЕМ, БРАТТЯ, КОЛО ЧАРИ». Київ 1993. «Музична Україна» 47О7. Збірник пісень. Ст.252.

« їхали козаки із Дону додому/ Підманули Галю, забрали з собою/ Ой ти Галю, Галю молодая/ Лучче тобі буде, як у родной мами».
Дивна ота обіцянка—цяцянка — «лучче тобі буде, як у родной мамі», так кажуть одеськи жиди, а не українськи козаки, котрі обіцяли своїм дівчатам і дарували їм життя - краще, ніж у Рідної Матері.

А далі пісня виставляє козаків вже не лицарями, а злодіями, що з бідною дівчиною поводяться, як татари, або ж нащадки Моше, що заповів нищити усіх до ноги, крім дівчат, які не знали чоловіків, для втіхи, щоб після кинути їх під пили залізні, чи у печі вогняні. « Везли, везли Галю крутими горами,/ Крутими горами, темними лісами/ Ой, крутими горами, темними лісами,/ Прив'язали Галю до сосни косами/, Сосна горить, а Галя говорить/, Ой, хто це чує, нехай порятує,»…
Тут вже не тільки рими, а і складів не вистачає для збереження ритму мелодії, злагоди співу і наголосів: «горить – говорить», а далі : « Обізвався козак — Я в полі ночую,/ Я твій голосочок далеко почую»
Почув козак!.. Озвався. Гайнув рятувати… від козаків. Облишмо наголоси! Чи є козак, що кинув би дівчину напризволяще злодіям, а не осідлав би свого коня, щоб врятувати її?

Хоч гидко мені повторювати той текст, чи не Первомайським писаний, що наче б то, знаходив "народні пісні про сокола Леніна", та мушу цитувати увесь той бруд, кинутий в обличчя усім козакам, які з рідного свого - Дону, їхали додому - невідомо куди.

Каже другий: « Я в полі пахаю, Ой хто дочок має, нехай научає». Знову те жидівське «пахаю», чи є українець, який не орав свою ниву, а "пахаяв" її, мабуть від слова "хаяти", чого козак шаблюкою не дозволив би нікому, а сам не хаяв рідну Землю ніде, ні перед ким, навіть на пласі під ятаганом, «Ой хто дочок, має нехай научає Нехай на досвітки гулять не пускає». Вже з пісні виглядає не козак, а огидний лежень мораліст, хто повчає батьків нещасної і піклується за цноти козацьких наречених - дочок роду нашого, які вміли і на вечорницях, і на досвітках, давати відсіч будь яким нахабним спокусникам, і лежням моралістам.

Може й не винна О.Поріцька, що знайшла такий текст, бо за справжній зміст цієї пісні, дальній родич моєї сім'ї дядько Гордій Зник у першому концентраційному таборі — бойні-чека "Бабин Яр", який побудував у Києві, за наказом Ленна-Бланка - О.Лівшиць, для нищення тих, хто розкривав їх юдистську суть.
......

Та мова про пісню, а пісня має линути до людей у всій своїй народній красі, як співав її знищений жидо-чекістами дядько Гордій.

ЇХАЛИ ХАЗАРИ ІЗ ДОНУ ДОДОМУ

їхали хазари із Дону додому

Умовляли Галю, їхати з собою.*

*Ой ти Галю, Галя молодая

Умовляли Галю, їхати з собою.*

Єдєм Галя з нами, мудрими жидамі

Будеш лучче жити, чем у родной мамі.

Не слухає батька Галя молодая

До жидів на воза весело сідає.*

Ті ж повезли Галю курними шляхами,

Крутими ярами, темними лісами.*

Розтинали Галю масними руками,

Прив`язали бідную до сосни косами.*

Попід ноги Галі накидали хмизу,

Запалили сосну із верху донизу.*

Сосна догоряє, Галя промовляє:

«Ой хто мене чує, нехай порятує».*

Козаки почули, до лісу майнули,

Жидів порубали - Галю врятували.*

Ой хто дочок має, нехай научає.

З хтивими жидами шляхом не пускає.*

*Приспів з однаковим першим рядком: - "Ой ти Галю, Галя молодая", повторює позначеним * у тексті пісні рядок.

У цьому тексті були ще куплети, які за нашим українським звичаєм не співали, коли за столом були діти. У них йшлося про усі тортури над Галею та її опір злодіям. Я лише раз чув їх і, на жаль,
моя пам'ять не зберегла їх.

Батько останній раз проспівав цю пісню, почувши спотворений текст, і заборонив нам співати її, пом'янувши дядька Гордія, кого не врятувало посилання на те, що так співає народ, чекіст Озя Лівшиць сказав, що «за такіє пєсні ми пєрєстрєляєм весь етот народ».

Хазарськи жиди везли наших полонянок із Дону додому у свій Ітіль, щоб губити їх честь, життя і душі, а зараз новими обіцянками їх заманюють у борделі Тель-Авіву на працю "масажістками" лише з 16 до 2О років, після чого вони без сліду зникають, як було б з Галею, якби не врятували її козацьки шаблюки.
........"

http://webcache.googleusercontent.com/s … &gl=ua

Востаннє редагувалося Яна (24 May 2010 09:06:41)

6

Моя улюблена. Гімн Кіровоградщини.

Там, де Ятрань круто в'ється,
Де по каменю шумить,
Там дівчина, гей, як зветься,
Козак знає та й мовчить.

Ой у полі криниченька,
В тій криниці б'є вода,
Там дівчина воду брала
Чорнобрива, молода.

Даром, дівко, квіти сієш,
Вони тобі не зійдуть,
Даром батька, матір просиш,
Бо за мене не дадуть.

Бо ти дівчина багата,
В тебе батько, мати є,
Двір великий, гарна хата,
Ще й у хаті всього є.

А я бідний сиротина,
Степ широкий то ж мій сват,
Шабля й люлька - вся родина,
Сивий коник то ж мій брат.

Нащо кому теє знати,
Де тесові ворота,
Нащо кому те питати,
З ким кохалась сирота.

Ой ти, коню, коню чалий,
Де те врем'я, де той час,
Як ми всюди славу мали,
Як усюди знали нас?

А тепер понаїжджали
Усе польськії пани,
Із нас шкури поздирали
Та й пошили жупани.
http://www.youtube.com/watch?v=VLniq-xZmn4

Востаннє редагувалося Дід Артім (06 Jun 2010 11:20:06)

А хай би їх усіх громи побили

7

требе сказати, що гортанний спів є знаковим способом входження в силу. З верніть увнгу що це суто орійське явище.Може хто знає кобзаря Максима. Він свого часу був на наших навчаннях. По суті це і є прикладне характерництво. До нас дійшов відгомін. Але все працює і якщо знаєш принцип, все можна зробити. Хто був на цих заходах нещоавних (+ ми з Уперюхом та Іванною ходили на концерт Тріо бандуристок, за який я їм дуже вдячний), не міг не відзначити, що майже не кожен ддругий співав так, як ніхто у світі. Я вам кажу, як ніхто у світі. А за цим багато чого стоїть. Проссто люди забули за це й не звертають на це увагу.

Востаннє редагувалося Дід Артім (24 May 2010 15:28:03)

8

Не сам спів, а спосіб дихання.

9

Да. Спів зумовлює вірне дихання і навпаки. Тільки це вельми спрощено. Це не йога. Це результат дуже давньої адаптивної магії до ареалу життя на інському кристалічному щиті. В чому його особливість. В тому що на цій території дуже давно не відбувалось ніяких катаклізмів. І тому ці осадові породи до цих пір зберігають дуже давні енергії. Камяна могила це верхівка айзберга. Зверніть увагу, коли співає кобзар, як реагує Земля, не Небо. Зверніть увагу на його позу. А ще на те, скільки просторів утримує собою Земля. І всі ті давні енергії, проявляються. Кажуть пісня - душа народу. Це стає неписаним законом поведінки в житті.

Востаннє редагувалося Дід Артім (25 May 2010 14:06:13)

10

Пісня- слова (смисл+звук)+ музика -  та ж вібрація.

Часом так ..., що душу вийма...

11

http://www.youtube.com/watch?v=eJc-61Is0RE

Широкий битий шлях из Раю, а в Рай вузенька стежечка, та й та колючим терном поросла

12

Дуже сильно "включає" ліра.

Послухайте, наприклад, "Розпинаніе христа (псальма)" Володимира Кушпета 
(на цій сторінці http://ceh.org.ua/index.php?option=com_ … Itemid=54)

Тут, головне, голос самого інструменту. Не слова.
А ми, дурні, в Індію премося - шукаємо музики "для медитації".

Востаннє редагувалося Arias (25 May 2010 19:49:11)

13

Моя бабуся казала причинуваті wink

14

Послухайте ще оцього дядька. Особливо в кінці. В темі людина.
http://www.youtube.com/watch?v=d9T-q_5X7q0

Ну й до згадки про Гаврилюка, лікування музикою і т.ін.
Можна запускати ту ліру й в уяві. Там мелодія буде кожного разу своя виводитися - під кожен конкретний випадок. wink
Хоч - лікуй, хоч - що хоч роби.. універсальна технологія. smile)
Як варіант.

Востаннє редагувалося Arias (25 May 2010 21:09:04)

15

Пісня, щоправда, не старовинна, але надто вктуальна.
Там, в Чура, взагалі, по темі все йде.
Не слабо так вмикає.

http://nashe.com.ua/song.htm?id=2894&alb=264

Старець

Зустрівся мені старець
Чужий та темнолиций,
Сказав він: "Тут все моє,
Ти мені вклонися!

Вмирай, як хочеш Правди –
Там добрий хтось зустріне,
Як хочеш ситим жити –
Служи мені нині!"

Шепоче нам Ліс,
Співає нам Вітер,
Нам каже Сонце в небі синім –
Хто Правою йде,
То є наші діти
І наша сила буде з ними!

Казав дід: "Сирота ти,
Своїх батьків не знаєш,
А хто до мене прийде –
Все що хоче має!

Той муж уже не воїн
Та жінка вже не мати,
Їм є що їсти й пити –
Нема за що вмирати!"

Йому сказав я: "Старче,
Облиш дорогу мою!
Питай про те наступних,
Хто прийде за мною!

Тебе давно я знаю,
Потрібну справу робиш –
Ти світлу Правду ясну
Від дурних борониш!"  (с) Чур.

Востаннє редагувалося Arias (27 May 2010 17:23:34)

16

Аріас, а мелодію цієї пісні знаєш? Наспіваєш?

17

монах написав:

Аріас, а мелодію цієї пісні знаєш? Наспіваєш?

Трохи пам'ятаю.
Але,  "Карну" та "Три дороги" - краще.

18

А ось пару уривків з "Брате вітре": http://nashe.com.ua/song.htm?id=2893&alb=264

"...
Линь, моя сестро, ти Річко прозора!
Плинь попід землю до Нави біжи!
Де сяє сонце під обрієм чорне,
Круку моєму ти шлях покажи!
...
Плинь, моя сестро, ти Річко прозора,
Там, де ховають коріння ліси!
Де сяє сонце під обрієм чорне,
Попіл сумний на долонях своїх донеси!"

Востаннє редагувалося Arias (27 May 2010 17:30:04)

19

http://www.youtube.com/watch?v=JQrK3uDc-bQ&NR=1  В. Нечепа "Діброво зелена"
http://www.youtube.com/watch?v=RXQTDo1m … re=related    В. Нечепа "Як піду в дорогу я"

Востаннє редагувалося Дід Артім (06 Jun 2010 11:11:15)

20

Сергій Василюк - Туман Яром http://www.youtube.com/watch?v=BRpcKPSrpKY

21

http://www.youtube.com/watch?v=C94AfaXI … re=related

22

http://www.youtube.com/watch?v=5BqBnnnO … re=related Отаман Зелений Т. Силенко

23

Доля однієї козацької пісні

Чи знаєте ви, що українську пісню “Їхав козак за Дунай” у ХІХ столітті співали німецькою мовою, що мелодію її обробив Бетховен? І понині мало хто знає, як вона перейшла рубежі інших країн, і звідки взнав її великий композитор.
Автора цього твору, харківського козака Семена Климовського, ще й досі називають легендарним, хоча він цілком історична особа, один із найкращих українських поетів початку XVIII століття. І саме його обрав Шаховський героєм своєї п’єси “Козак-стихотворець”.
Якщо ім’я Семена Климовського забулось, то інша доля судилася його пісні. В історії європейської пісенної культури немає жодного твору, який можна було б поставити поруч із цією піснею козака-віршувальника.
Її похід по світу просто дивовижний.
Слова й ноти пісні вперше опублікував у Петербурзі в 1796 році гітарист І. Генглез.
Вона стала однією з наймодніших не лише на Україні, а й у Росії.
Вже 1808 року пісня набуває популярності майже в усіх народів Західної Європи. Нею цікавляться найкращі композитори світу.
Як же це сталося?
У 1808 р. німецький поет-романтик X. А. Тідге зі своїм приятелем французом, швейцарським економістом та істориком Сісмонді почув у Баден-Бадені цю пісню від слуги якогось пана з України. Тідге і Сісмонді були зачаровані піснею і зробили переклад твору – кожен своєю мовою.
По-німецьки її було названо “Козак і його дівчина” (надруковано в 1809 році). Коли йшла війна з армією Наполеона, пісню підхопили солдати разом із патріотичними піснями Г. Кернера. Перероблена для хорового виконання, вона була майже обов’язковою для всіх концертів у Німеччині на початку XIX століття. Фортепіанні варіації на мелодію “Їхав козак за Дунай” написав видатний німецький композитор Карл-Марія Вебер.
У 40-х роках XIX ст. вона стає майже народною німецькою піснею, її заносять до збірки “Музичні скарби німців”. Ця збірка перевидавалася багато разів і стала називатися енциклопедією німецької пісні. Скрізь до пісні подавалися примітки, що мелодія її виникла на землях України.
З нашої країни вона потрапляє до Австрії і Чехії.
В англійській редакції пісня “Їхав козак за Дунай” друкується в Лондоні в 1816 році.
1817 року пісню перекладає польський поет Бродзінський.
В 1895 р. твір “Їхав козак за Дунай” уперше опубліковано італійською мовою.
Характерно, що в Угорщині мелодія пісні прищепилася майже без змін, а слова до неї пристосовані зовсім інші.
А потім заспівали цю мелодію болгари.
Так козацька пісня залетіла в інші країни і здобула там прихильність і визнання.

Т. Б-ко
Українське козацтво. – 1975. – Квітень – червень. – Ч. 2 (32). – С. 30 – 31.

http://nezboryma-naciya.org.ua/show.php?id=485

24

Xvojda написав:

Моя улюблена. Гімн Кіровоградщини.

опа... а я її і шукав wink... тільки от назви не знав... в фільмі "Пропала грамота"
її співають, от шкода шо тільки один куплет... бо мелодика троха інша... вона там більш протяжніша... ну навіть Солов"яненко її так не заспівав як отой козак Василь і Іван...  ну нічо smile... ще заспіваєм...

25

оце так пісня... і відео таке космічне.. в саму ціль... отак шановне товариство наші пісні іноземці сприймають... smile.. є чим гордитись