1

Тема: Берестечко - 2010

Дитяче козацьке товариство Рівненщини, Рівненська обласна федерація бойового гопака, Рівненська обласна федерація козацького бойового мистецтва "Спас" та Українське вільне козацтво ім. С.Наливайка оголошує про набір учасників на традиційний навчально-вишкільний табір "Джура", присвячений битві під Берестечком. Цього року табір відбудеться з 03 по 06 червня. Про те що там буде відбуватися можете побачити в темі Берестечко-2009.
Вік учасників - від 10 років. Вартість перебування однієї людини в таборі складає 150 гривень. Це включно з проїздом Рівне-Пляшева-Рівне. Усі технічні питання щодо участі у таборі вирішуються по телефону чи електронною поштою.
Наголошую - це перший з чотирьох запланованих таборів.
Нижче даю положення про табір.

2

Re: Берестечко - 2010

Положення
про обласний навчально-вишкільний табір «Джура-2010»
присвяченого 359-й річниці Берестецької битви

1. Мета і завдання:
1.1. Популяризація серед молоді лицарської спадщини нашого народу та пропаганда здорового способу життя.
1.2. Завдання:
—    фізичне, соціальне, розумове та духовне виховання української молоді на основі козацьких морально-світоглядних цінностей;
—    вшанування геройського чину борців за незалежність Української держави;
—    популяризація  серед  молоді  військово-прикладних  видів  спорту,  активних способів дозвілля, історії визвольних змагань та української військової традиції;

2.Місце та час проведення:
2.1. Табір відбудеться 03 – 06 червня 2010 р. за адресою: Рівненська область, Радивилівський район, с.Пляшева.

3. Фінансування:
3.1. Здійснюється за рахунок спонсорських та благодійних внесків громадян та організацій.
3.2 Проїзд з м.Рівне до місця таборування, проживання та харчування учасників забезпечується за рахунок організаторів.

4.Учасники:
4.1. Студентська та учнівська молодь, представники інших молодіжних організацій та інші бажаючі на основі поданих заяв та отриманих путівок.
4.2. Вік учасників – не менше 10 років.

5. Організатори:
5.1. ГО «Дитяче козацьке товариство Рівненщини»
5.2. ГО «Рівненська обласна федерація козацького бойового мистецтва «Спас»
5.3. ГО «Рівненська обласна федерація бойового гопака»
5.4. ГО «Українське вільне козацтво ім. С.Наливайка»

6. Програма табору:
03 червня, четвер
11.00-13.00 – заїзд учасників, облаштування табору, організація груп, урочисте відкриття табору
13.00-13.05 – молитва
13.05-14.00 – обід
14.00-16.00 – лекція «Битва під Берестечком»
16.00-17.00 – вільний час
17.00-19.00 – тренування з Бойового Гопака та українського рукопашу «Спас»
19.00-19.05 – молитва
19.05-20.00 – вечеря
20.00-20.30 – доведення плану заходів на наступний день
20.30-22.55 – вечірня ватра, розучування пісень
22.55-23.00 – молитва
23.00 – відбій
04 червня, п’ятниця
6.00-7.00 – молитва, ранкова руханка
7.00-8.00 – молитва, ранковий туалет, сніданок
8.00-11.00 – участь в панахиді по загиблих козаках
11.30-13.30 – тренування. Ігрові форми навчання в українській воїнській традиції
13.30-14.00 – молитва, обід
14.00-15.00 – вільний час
15.00-17.00 – екскурсія в музей
17.00-19.00 – лекція «Козацька медицина»
19.30-21.00 – тренування. з Бойового Гопака та українського рукопашу «Спас»
21.00-21.45 – молитва, вечеря
21.45-22.00 – доведення плану заходів на наступний день
22.00-22.55 – вечірня ватра. Пісні
22.55-23.00 – молитва
23.00 – відбій
05 червня, субота
6.00-7.00 – ранкова руханка
7.00-8.00 – молитва, ранковий туалет, прибирання табору
8.00-9.00 – молитва, сніданок
9.00-11.00 – стрільба з лука
11.00-13.00 – тренування. Ігри, підготовка показових виступів
13.00-14.00 – молитва, обід
14.00-15.00 – вільний час
15.00-17.00 – турнір зі стрільби з лука
17.00-19.00 – вечірнє тренування
19.00-20.00 – молитва, вечеря
20.00-20.30 – доведення плану заходів на наступний день
20.30-22.55 – вечірня ватра, ігри
22.55-23.00 – молитва
23.00 – відбій
21 червня, неділя
6.00-7.00 – молитва, ранкова руханка
7.00-8.00 – ранковий туалет, прибирання табору
8.00-9.00 – молитва, сніданок
9.00-10.00 – підготовка до виходу на урочистості, вихід
10.00-14.00 – участь в урочистостях, проведення показових виступів, ігр та забав
14.00-15.00 – молитва, обід
15.00-16.00 – згортання табору, прибирання території
16.00 – Урочисте закриття табору, від’їзд учасників

7. Вимоги до учасників:
7.1. З собою мати:
Спорядження
- спальний мішок, туристичний коврик (карімат), ніж, кухонні, гігієнічні, письмові приналежності, ліхтарик, свічки, дощовик, тренувальний однострій, намет (за наявності);
Документи
-  заповнену путівку на табір, документ, що засвідчує особу (паспорт, свідоцтво про народження, учнівський чи студентський квиток), медична довідка, страховий поліс особистого добровільного страхування.
7.2. Всім учасникам табору буде доведено правила поведінки та безпеки життєдіяльності під час таборування. При порушенні встановлених правил учасник відправляється додому.

8. Заявки та путівки.
Попередні заявки встановленого зразка (див. Додаток 1) подаються оргкомітету письмово, або електронною поштою до 25 травня 2010р. за адресою: 33018, м.Рівне, вул. Спартака, 10а, Нагорному Олегу Вячеславовичу – тел. моб. 8-093-464-78-48 rv_gopak@i.ua  або 33028, м.Рівне, а/с-114, Пражмовському Віктору Анатолійовичу – тел. моб. 8-050-689-02-49, rivne_spas@mail.ru

Організатори залишають за собою право змінювати програму табору. Організатори не несуть відповідальності за збереження цінних речей учасників табору

3

Рівненська обласна адміністрація почала виявляти зацікавлення у відзначенні річниці битви під Берестечком. Їх цікавить усунення політичної складової - мітингів, прапорів та пустопорожньої балаканини політиків. Тому плануємо провести в неділю 06.06.2010р. поблизу пам"ятника козацьких забав та боїв лава на лаву.
Запрошуємо всіх бажаючих прийняти участь в лаві. Вимога одна - бути. І бути тверезим.

4

ну і хто буде.... smile... Хвойдо , Аріасе - беріть кашоварів і бандуриста Максима і гайда... хоча б на суботу і неділю... я планую теж бути на суботу і неділю, можливо вирвусь в п"ятницю... погода ніби нормалізується... а якщо ні то виправим wink

5

монах написав:

Рівненська обласна адміністрація почала виявляти зацікавлення у відзначенні річниці битви під Берестечком. Їх цікавить усунення політичної складової - мітингів, прапорів та пустопорожньої балаканини політиків. Тому плануємо провести в неділю 06.06.2010р. поблизу пам"ятника козацьких забав та боїв лава на лаву.
Запрошуємо всіх бажаючих прийняти участь в лаві. Вимога одна - бути. І бути тверезим.

А Волинська не почала виявляти зацікавленісь big_smile ?   
Щодо усунення "політичної складової" big_smile то тут все зрозуміло: хто платить - той і музику замовляє sad ( тобто "усуває" і "всуває" big_smile   )

6

Дякую, Крук, ви все вірно помітили щодо музики. Щоправда, ви не перші. Тому, будь-ласка, ставайте в чергу звинувачувачів.
Але мені без різниці що там що говорить. Караван всеодно буде йти. Хто захоче - приєднається. А хто не захоче, всеодно критикуватиме. Нам не вперше.
Щодо Волинської - вони традиційно виявляють зацікавлення. І значно більше, ніж рівненські. Там ця справа поставлена значно краще.

7

монах написав:

Дякую, Крук, ви все вірно помітили щодо музики. Щоправда, ви не перші. Тому, будь-ласка, ставайте в чергу звинувачувачів.
Але мені без різниці що там що говорить. Караван всеодно буде йти. Хто захоче - приєднається. А хто не захоче, всеодно критикуватиме. Нам не вперше.
Щодо Волинської - вони традиційно виявляють зацікавлення. І значно більше, ніж рівненські. Там ця справа поставлена значно краще.

Жодних звинувачень з мого боку немає... Я навпаки вважаю що краще щось ніж нічого...
Мене просто здивувало до чого тут Рівненщина якщо Берестечко - це Волинь?
(наскільки я памятаю).

Востаннє редагувалося Крук (31 May 2010 15:00:58)

8

Ви правильно розумієте. Берестечко - це Волинь. Але сама битва відбувалася на території сучасних сіл Пляшева та Острів. Значна частина бойових дій відбувалася саме в районі с.Пляшева. Та, так склалося історично, що битву називають Берестецькою. Але значна частина урочистостей та вшанування пам"яті козаків відбувається на полі Берестецької битви. А це - Рівненщина.

9

монах написав:

Ви правильно розумієте. Берестечко - це Волинь. Але сама битва відбувалася на території сучасних сіл Пляшева та Острів. Значна частина бойових дій відбувалася саме в районі с.Пляшева. Та, так склалося історично, що битву називають Берестецькою. Але значна частина урочистостей та вшанування пам"яті козаків відбувається на полі Берестецької битви. А це - Рівненщина.

Дякую - тепер буду в курсі...

10

Можливо, приїду в неділю, тільки не знаю, як зі Львова добиратись.
Там і Гаврилюк має бути.

11

я поки не можу. В мене тільки один день вихідний в тиждеь. Чого б я  б і до Гаврилюка хотів би поїхати. Але поки не зміню роботу наврядчи.

А хай би їх усіх громи побили

12

Крайній допис перед табором.
Яно, зі Львова - електричкою чи потягом до Радивилова. Звідти також ходять маршрутки. Але краще приїхати в суботу. Сумніваюсь, що від одноденного візиту ви зможете щось для себе отримати. Тим більше, що в неділю - це вже більше показуха.
У мене все. Наразі. Якщо хтось щось хоче - до понеділка лише в телефонному режимі.

13

Монах, як пройшло?
Політичну складову вдалося усунути? wink

14

Не вдалося. Відісплюсь - напишу більше.

15

Ну що ж.. повернулись живі здорові... smile.... дощем обмиті, сонцем обпаленні але задоволені smile Не так усе склалось як очікувалось, але напевне так і мало бути... на все воля божа.... не всі приїхали кого очікували, когось напевне дощ налякав а хтось поїхав у Пирогово... але нудьгувати не приходилось, навіть навпаки, було посвоєму цікаво...(в подробиці вдаватись не буду)... але вражень на рік вперед.. smile
Єдине що не радує - це пасивність наших людей... (це я про урочистості... про заключний день..)... народу було багатенько... за скромними підрахунками тисяч так зо п"ять... усі при параді з прапорами... але із всієї цієї маси у змаганнях прийняло участь чоловік так 40... ну і плюс десь 150 глядачів... ось і все... народу було цікавіше постояти під трибуною, у сотий раз почути те ж саме... поскандувати ганьба і спокійно розійтись із "гідно" виконаним обов"язком... якийсь мазахізм виходить, люблять у нас побалакати, а ще більше слухати як хтось балакає... народ чекає "месію" чи може манну небесну... поки грім не вдарить, козак не перехреститься... ну то що ж - будемо чекати грому smile
Надіюсь на 360-ту річницю політичної складової поменшає і буде більш охочих не просто побалакати smile

16

Бій «лава на лаву» під Берестечком.
6 червня в неділю, завершився чотирьохденний дитячий козацький табір «Джура», присвячений 359-й річниці битви під Берестечком. Таборування відбувалося в мальовничому місці поблизу школи села Пляшева Радивилівського району. Саме там, за описами істориків стояли козаки під час битви. Провели захід Дитяче козацьке товариство Рівненщини і обласні федерації козацького бойового мистецтва «Спас» та бойового гопака за підтримки Фундації ім. князів-благодійників Острозьких.
Всього в таборуванні прийняло участь більше ста дітей з Рівненської та Волинської областей. Кожна група працювала за своєю програмою, але об’єднувало їх те, що всі вони приїхали вшанувати пам’ять полеглих під час Берестецької битви козаків та селян. Протягом чотирьох днів діти та молодь жили згідно розпорядку та отримали можливість познайомитися з козацьким бойовим мистецтвом Спас та Бойовим Гопаком. Найбільше дітей зацікавила ігрова система підготовки бійця в українських бойових мистецтвах. Давні народні ігри такі як «довга лоза», «ріпка», «зняти шапку» та різноманітні штовхачі викликали захоплення у учасників. Цікаво, що деякі вправи значно краще виходили у дівчат, ніж у хлопців.
Крім того, діти відвідали музей Берестецької битви, Свято-Георгієвський монастир та побували на богослужінні. В суботу всі учасники таборування прийшли на екскурсію в показовий козацький табір. Там для них було організовано показ реконструйованої козацької зброї, елементів побуту та надано можливість повправлятися у стрільбі з лука, пневматичної гвинтівки, метанні бойової сокири та списів. По завершенні екскурсії дорослі козаки пригостили дітей справжнім похідним кулішем. А увечері, коли стемніло, влаштували вогняну виставу та феєрверк.
В неділю козачата прийняли участь в урочистостях з нагоди 359-ї річниці битви і вшанували пам’ять своїх героїчних предків, провівши демонстрацію свого гарту. На невеличкому пагорбі, неподалік від стін музею, було проведено традиційні козацькі змагання. Подивитися на них зібралося більше двох сотень гостей. Протягом майже двох годин козачата змагалися в іграх «зняти шапку» та «чий батько дужчий». Участь у змаганнях приймали навіть жінки. А на завершення, під звук литавр, відбулися бої лава на лаву. Слід зазначити, що ці традиційні змагання проведено на полі Берестецької битви вперше за дуже довгий час. Сподіваємося, що надалі козацькі змаги стануть традиційними і збиратимуть значно більше глядачів, ніж виступи політиків. Тим більше, що в наступному році Рівненська обласна адміністрація планує організувати реконструкцію частини битви. А рівненські козачата тим часом готуються до наступного, уже тижневого табору, який розпочнеться 22 червня.

17

А де можна глянути фото і відео з даної події?

18

Енею, вибач, але був лише один фотоапарат і в того сіли батарейки.

Даю враження деяких дітей. Вони писали це все на листочках. Інформації мало, одні емоції.

19

АНЯ
Свій літній відпочинок я почала відвідуванням літнього табору. Завдяки цьому літньому табору я навчилась проживати в наметах. Мені дуже сподобалось тренування стрільби з лука та кидання сокир. Ще мені дуже сподобався музей , особливо підземелля. наш наставник, Віктор Анатолійович, кожного ранку проводив нашу руханку. Кожного ранку та ввечері ми займалися водними процедурами. найбільше мені сподобався фестиваль, особливо салют. Годували нас три рази на день, все було дуже смачно. І ще мені дуже сподобався Руслан «Пес-Привид» та наш шеф кухар Ольга. Вона нас навчила багато цікавого, особливо плетіння з ниток. Для мене особливо запам’ятався звук гармат. І ще я познайомилася з цікавими людьми: Світланою та її сестрою Олею, Сергієм, Богданом, Танею, Христиною та її батьками та Оленою. Одним словом мені цей табір дуже сподобався і я хотіла б відпочивати так частіше.   

СВІТЛАНА 
Кожного ранку ми робили зарядку. Також займилися Бойовим Мистецтвом «Спас», яке мені дуже сподобалося. Я завдяки цьому табору знайшла багато друзів. Наш наставник був просто супер. Також стріляли з луків, пневматичних гвинтівок та кидали сокири. Кожного вечора ми в колі сиділи слухаючи різні розповіді, кожна з яких була дуже цікавою. Дуже-дуже сподобалося кидання ножа, від цього я отримала багато адреналіну. Нас водили в музей, до церкви. Ніколи не забуду постріли гармат, від яких перехоплювало дух. Також сподобався Руслан «Пес-Привид», та його дерев’яна ложка, якою він нас виховував. На мою думку цей табір ніколи не зникне з моєї пам’яті.   

ХРИСТИНА
Мені дуже все сподобалось, було дуже прикольно. Наставник в нас був просто супер! Годували нас три рази на день, все було дуже смачно. Була ранкова зарядка, після зарядки ходили на річку. Ввечері ми займались бойовим мистецтвом «Спас». Спали ми в наметах. Також ми ходили до церкви, ходили в музей, вчилися стріляти з луків, пневматичної зброї та метати сокири. Я познайомилася з прикольними дівчатами: Анею, Світланою, Машою. я назавжди запам’ятала звук гармат.

Світлана щодо кидання ножа має на увазі кидання ножа на живіт. Погодилося пройти цю процедуру погодилося лише п"ятеро дітей.
А іще вони дізналися давню характерницьку і тому дуже таємну практику - як пройти повз людину і не доторкуючись до неї, залишити її в одних трусах.
А ви вмієте так?

20

Ну якшо це лисичка.., а загалом дуже зворушливо, особливо Руслан "Пес привид". Монах, а з Кочубеєм вдалося налагодити звязок?

Востаннє редагувалося Дід Артім (09 Jun 2010 19:16:34)

А хай би їх усіх громи побили

21

Ой, які молодці! основне  що три рази смачно годували, наставник - просто супер, і Пес-Привид з дерев'яною ложкою  big_smile ,
- ну і гармати (хай їм грець - з п'ятої ранку гатили!)

22

http://sarny.net.ua/files/images/djura.preview.jpg

…Если вздыблена шерсть, если страшен оскал, расспроси-ка сначала меня, как я жил…

23

Війна на Берестечку йшла повним ходом.
Псевдо-козаки з криком "Будьмо! Гей!" загоняли себе в могилу.
Цілувались з ляхами, слухаючи іх незрозумілу мову. В груди добре фаірволами налупив.
Дітям дали в подарунок 2 літри пива.

Генералів як собак нерізаних.
При посвяті в лампасники козаки ставали коліном в коров"яче лайно.
...

…Если вздыблена шерсть, если страшен оскал, расспроси-ка сначала меня, как я жил…

24

Добрі люди детальніше, будь-ласка.
Судячи з фото, ви були у Дубровицьких гопаківців на Острові, поблизу козакової ями?

25

детальніше про що?

облітав і перешвендяв багато...

фота з сайту зпостив...