1

Тема: Козацькі імена

Підскажіть, які є козацькі (козаки та козачки) імена. Та за які заслуги присвоювали ці імена. Можливо маєте власні доробки в цьому питанні. Дякую.

2

Re: Козацькі імена

Знайщов деяку інформацію по цій темі. Хто знає ще козацькі прізвища? Приєднуйтесь.
"Адже величезна кількість сучасних українських прізвищ кувалась у горнилі Запорізької Січі. Саме тут вперше виникла потреба офіційної реєстрації великого числа козаків. За звичаями Запорізької Січі новоприбулий до війська повинен був прибрати нове прізвисько, під яким його записували до козацьких реєстрів. Під час процедури вибору нового наймення січове товариство мало слушну нагоду повною мірою виявити свою схильність до жарту й дотепу.

Ритуал прийняття до війська новоприбулого козака описує Дмитро Яворннцький у праці «Історія запорізьких козаків»:

«Прийнятий до лав запорізьких козаків насамперед записувався в один із 38 січових куренів, у той чи інший з них, залежно від власного вибору, й тут же, при записі в курінь, міняв своє власне прізвище на якесь нове прізвисько, котре дуже часто характеризувало його з зовнішнього чи внутрішнього боку; цю зміну прізвища робили для того, щоб приховати минуле новоприйнятих у Січ. Часто на запит російського чи польського уряду, чи нема в Січі якогось Іванова чи Войновича, запорізький Кіш відповідав, що таких осіб на Січі немає, а є Задерихвіст чи Загубиколесо, котрі вступили до лав козаків приблизно в той час, про який запитують московські чи польські люди. Змінивши ім´я й приписавшись до куреня, новачок приходив у той курінь, і курінний отаман у присутності козаків відводив йому місце завдовжки три аршини й завширшки два, кажучи при цьому: «От тобі й домовина! А як умреш, то зробим ще коротшу».

Породженням відчайдушного й розкутого духу запорізького січового товариства є, очевидно, така своєрідна за значенням сполучуваних основ і за самим способом творення група прізвищ, що не має аналогій в антропонімії інших слов´янських мов, як Затуливітер, Неїжборщ, Недайкаша, Непийвода, Непийпиво, Підкуй-муха, Задерихвіст, Нагнибіда, Убийвовк, Паливода, Перебийніс, Покиньчереда, Прудивус (Прудиус), Роздайбіда, Цідибрага, Куйбіда та ін."

3

Завжди тащився від таких прізвищ smile

4

Хто зна прізвище Стріленко, що зна'?

А хай би їх усіх громи побили

5

а шо тут розтлумачувати smile і так все ясно

6

ну мо в кого яка інфа є, може рідня яка далека

7

а призвіще Пасічник вказує суто на рід заняття?

8

тепер я зрозумів алогізм власного допису smile

9

Зi Стрiленком не все так просто.Якби вказувало на людину шо стрiляе-Стрiльця,то було б Стрiльченко,або Стрiлеченко.Так шо Стрiленко-то вiд "стрiла",мабуть.

10

"Стріляв" цигарки у козаків товарищів smile

11

Бульба.. насправді все простіше..  енко, це той що син Стрільця або з його прямий нащадок

12

Два в одному: батько стріли пускав, а син батьків син smile
Але не знаю, якшо стріли то чого не Сагайдак ?..

13

хм,можливо тому,що із процесом стріляння повязона багато слів?стріла,сагайдак,стрілець і т.д. Або просто та людина виготовляла хороші стріли?чи якись казус стався під час стріляння?:)

14

попадав в пятак з піштоля... smile, до речі мій дід пасічник

15

До речі,я Пасічник smile

16

Може тут щось знайдеш http://www.oratania.com.ua/book/vista_1-bukvar.zip
також тут http://www.aratta-ukraine.com/result.ph … &hl=uk

Востаннє редагувалося Упертюх (04 Mar 2008 18:55:11)

17

Bohdan написав:

Бульба.. насправді все простіше..  енко, це той що син Стрільця або з його прямий нащадок

Я ж пояснив чому "Стрiлець" не пiдходить.Так шо не все так просто,кажу.

18

В мене батько з Запорізької області - прізвище Сухина.Чим не козацьке? wink

19

Бульба написав:
Bohdan написав:

Я ж пояснив чому "Стрiлець" не пiдходить.Так шо не все так просто,кажу.

Не аргумент.. Наприклад ще варіант - Батька звали Стріла. А сина вже Стріленко

20

Bohdan написав:

...Наприклад ще варіант - Батька звали Стріла. А сина вже Стріленко

От бачиш,я ж казав шо не все так просто.
А мо' пан Стрiленко шось бiльше скаже про своiх предкiв?

21

По батьковій лінії рід знаю погано – батько казав: як не розпитував батька (себто діда мого), той нічого не розповідав. Тільки шо сам з Новоморщиновки біля Нової Праги Кіровоградської обл., брат у нього був в селі знаний майстер. І шо воював. ОЦЕ УСЕ. Навіть на девяте травня скільки не запрошували в школу – все знаходив привід шоб не піти. Тобто рід носія прізвища Стріленко я взагалі, на жаль, не знаю. Бабуся по батьківській лінії з Білорусїї… По матерненій – знаю до 7 оліна. Знаєте, повертався солдат з рекрутчини до дому, та де той дім – 25 років.. Аж ось дивиться – дівчина воду набирає в ручаю, ну й т. д. Залишився. Однак судячи зі всього село Диківка – козацьке село. Далеко від доріг, на межі з Диким Полем, не було тут панщини…Також дід мені розповідав, шо на іншому березі за ставом, на горі жила баба Богунша, і була вона знахаркою – всі ходили до неї, як біда яка трапиться. Були наче в неї, з дідових слів, учениці. Тільки після ревоюції поїхала вона і ніхто не знає куди. Залишився в тому дворі лише глибочезний колодязь, найглибший в селі. Вода в ньому така холодна шо пити можна лише дуже поволі. Та й мене якось водили ще малого до бабки-шептухи – на нозі вискочила рожа. Вона палила газету, примовляла та тільки я був такий малий шо майже нічого не памятаю.
     Ось така вона химерна тема, все в памяті вислизає якось з рук, хоча чим далі занурююсь в свій родовий канал, тим якось іншим світ там я бачу – все бринить й наповене якоюсь такою глибокою силою, шо не вистачає в мене уяви шоб все те охопить. І водночас та глибина не лякає, манить, манить за собою потягом чогось невимовно рідного. І тим менше зрозуміліше стає.. Не вистачає кеби мені ще шастать туди характерницьким переходом, але це змоголо багато чого б прояснити і вмоєму житті, і в тому, шо ж шукаю і чого не вистачає мені для повного щастя.

Тема химерна й мало зрозуміла, тому можливо, щоб пізнати її, знайти відповіді на питання, треба самому ставати таким же химерним й характерним...

22

Дякую,пане Хвойдо.Знаете,змiнити лише назви i прiзвища в розказанiй Вами iсторii-i це буде iсторiя 95-ти вiдсоткiв Украiнцiв.
Пи.си. То Ви Стрiленко чи Пасiчник?

23

Стріленко, а у діда мого, якому зараз 81, 30 вуликів smile

24

http://www.haidamaka.org.ua/books/pokimen.htm

25

Цілий арсенал імен. Супер. Дякую за відгук.