1

Тема: Тризуб чи Трійця?

до речі, назву "тризуб" нам москаль Карамзін придумав..

2

Re: Тризуб чи Трійця?

що до назви тризубу не знаю... але тут в книжці надибав перші зображення тризуба в руських князів ще у Святослава Ігоревича (хоча правда в нього він був радше двозубом ніж тризубом)... найбільшої досконалості тризуб набув за Володимира Великого, і потім у Ярослава мудрого та Володимира Мономаха... далі трансформувався і уже у Олега Святославича, який запозичив геральдичну символіку у Всеволода Ярославовича, тризубна суть знаків стає не виразною... І уже князь московський - Юрій Долгорукий започатковує "серпасто-молоткасте" мислення герба...

3

"У давній символіці наших предків Тризуб вживався поряд зі знаком Двозуба - символом могутності, чоловічого начала (первісної - сили тура) Двозуб простежується в археологічних шарах дуже далеко. Його шанували трипільці, носії егейської (кріто-мікенської), троянської та пізніших культур Причорномор"я, зокрема громади Ольвії (Борисфену), які у VI-II століттях до н.е. знову високо піднесли егейську й трипільську символіку двозуба і тризуба."

4

Пес привид написав:

що до назви тризубу не знаю... але тут в книжці надибав перші зображення тризуба в руських князів ще у Святослава Ігоревича (хоча правда в нього він був радше двозубом ніж тризубом)... найбільшої досконалості тризуб набув за Володимира Великого, і потім у Ярослава мудрого та Володимира Мономаха... далі трансформувався і уже у Олега Святославича, який запозичив геральдичну символіку у Всеволода Ярославовича, тризубна суть знаків стає не виразною... І уже князь московський - Юрій Долгорукий започатковує "серпасто-молоткасте" мислення герба...

це ти говориш про його зображення а не про назву.. в народі цей символ здавна звали "трійця" або "трисуття"

Пес привид написав:

"У давній символіці наших предків Тризуб вживався поряд зі знаком Двозуба - символом могутності, чоловічого начала (первісної - сили тура) Двозуб простежується в археологічних шарах дуже далеко. Його шанували трипільці, носії егейської (кріто-мікенської), троянської та пізніших культур Причорномор"я, зокрема громади Ольвії (Борисфену), які у VI-II століттях до н.е. знову високо піднесли егейську й трипільську символіку двозуба і тризуба."

ага. двозуба, двоноса і двовуха

5

Трійця

"І бачив козак Мамай, що Чумацький шлях був лише смужкою на Його долоні… " (В. Довгочуб)

6

Шутки шутками, но руна Уруз имеет начертание двозуба и связывается с образом тура. Есть о чем подумать.

7

Мабуть дийсно так. Дуже на те схоже. Я як насправди? Кто теперь это скажет?

8

shlosser написав:

Мабуть дийсно так. Дуже на те схоже. Я як насправди? Кто теперь это скажет?

Я, Вам, скажу smile те, що знаю.
Варто звернути увагу на сакральні мірності. Парність і триєдність світу.
Наприклад, парність чоловічий /позитивний/ і жіночий /негативний/ початок. Янь і Інь, що народжує третю силу "ці". От вам і трійця, як символ триєдності космічної світобудови. Це наша Права, Ява, Нава.

Бог Троян. Троя. Трипілля.  Зубів тут не має.

"І бачив козак Мамай, що Чумацький шлях був лише смужкою на Його долоні… " (В. Довгочуб)

9

Даремно забули доблесні старі часи наші та йдемо,куди не відаючи.І оглядаючись назад, говоримо "невже стидаємося Наву,Праву і Яву знати, і зусібіч відати та розуміти: се Дажбог створив нам яйце, що є світ-зоря, яке нам сяє і в тій безодні повісив  Землю нашу,аби вона удержана була, бо се Душі  пращурів суть, і ті світять зорями над Іру"?...

Наву,Праву і Яву-хіба не три ?
яйце, що є світ - кружечок посередині з низу в тризубі ?

Триглав
http://godsbay.ru/slavs/triglav.html

З віти ще випливає таке!

Це вони, в Триглаві єдині,тримають на своїх ременях-плечах землю і охороняють нашу ,Наву,Праву і Яву.
"Світ тримається на трьох стовпах", і якщо хоч один з них хитнеться,бути великій біді на землі.

Слава Україні !

10

Бог Троян. Троя. Трипілля.  Зубів тут не має.
В трипілі точно є !
А ще були три кола в Бога Сварога 4,5 тис.років до н. є.

Кратер-великий казан на трьох ніжках обовязковий атрибут вічевих зібрань.Використовувався для пиття священих напоїв.

Етруски його зображали у тіні,де їхній Бог тіні невидимий.

А в греків є Крилата тринога, на якій литів бог Аполон на свою Батьківщину Гіперборею 

Триглав у руці Нептуна

Востаннє редагувалося Molfar (18 Feb 2009 12:07:31)

Слава Україні !

11

На самом деле еще интереснее, когда утворення світу з Украинських легенд сравниваешь с дао де цзин, выведя схему изложения того и другого. Разницы никакой. Имхо.

12

значить десь воно йде з єдиного цілого.. не дарма інь і янь йде з трипілля..

13

shlosser написав:

На самом деле еще интереснее, когда утворення світу з Украинських легенд сравниваешь с дао де цзин, выведя схему изложения того и другого. Разницы никакой. Имхо.

Я нічого не порівнював, якщо зауваження для мене можу грунтовніше розписати?

14

Та к я ж і кажу, що про назву тризуба не знаю, можли і краще називати його трійцею.... я писав лише про сам символ як такий, а як він називався - це треба ще дослідити...

15

Мисліть нестандартно і переверніть тризуб і ознайомтеся з сакральною геометрією.

16

Тризуб - це головний Предмет Сили Перуна (Шиви в Індійській міфології). Тризуб проводить космічну вогняну енергію, зокрема Перун кидає ним блискавки. В триєдності поєднане тіло, розум і дух.

"Те, що нас знищує, робить нас розумнішими і сильнішими. Це просто індикатор проблеми і аномалії, над якою нам слід працювати"