Тема: Тризуб чи Трійця?
до речі, назву "тризуб" нам москаль Карамзін придумав..
Характерник - форум про козацькі таємниці
самовдосконалення, пошуки істини, гартування, осягнення світу, мольфарство, езотерика, українська духовність...
Ви не увійшли. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Сторінки 1
Для відправлення відповіді ви повинні увійти або зареєструватися
до речі, назву "тризуб" нам москаль Карамзін придумав..
що до назви тризубу не знаю... але тут в книжці надибав перші зображення тризуба в руських князів ще у Святослава Ігоревича (хоча правда в нього він був радше двозубом ніж тризубом)... найбільшої досконалості тризуб набув за Володимира Великого, і потім у Ярослава мудрого та Володимира Мономаха... далі трансформувався і уже у Олега Святославича, який запозичив геральдичну символіку у Всеволода Ярославовича, тризубна суть знаків стає не виразною... І уже князь московський - Юрій Долгорукий започатковує "серпасто-молоткасте" мислення герба...
"У давній символіці наших предків Тризуб вживався поряд зі знаком Двозуба - символом могутності, чоловічого начала (первісної - сили тура) Двозуб простежується в археологічних шарах дуже далеко. Його шанували трипільці, носії егейської (кріто-мікенської), троянської та пізніших культур Причорномор"я, зокрема громади Ольвії (Борисфену), які у VI-II століттях до н.е. знову високо піднесли егейську й трипільську символіку двозуба і тризуба."
що до назви тризубу не знаю... але тут в книжці надибав перші зображення тризуба в руських князів ще у Святослава Ігоревича (хоча правда в нього він був радше двозубом ніж тризубом)... найбільшої досконалості тризуб набув за Володимира Великого, і потім у Ярослава мудрого та Володимира Мономаха... далі трансформувався і уже у Олега Святославича, який запозичив геральдичну символіку у Всеволода Ярославовича, тризубна суть знаків стає не виразною... І уже князь московський - Юрій Долгорукий започатковує "серпасто-молоткасте" мислення герба...
це ти говориш про його зображення а не про назву.. в народі цей символ здавна звали "трійця" або "трисуття"
"У давній символіці наших предків Тризуб вживався поряд зі знаком Двозуба - символом могутності, чоловічого начала (первісної - сили тура) Двозуб простежується в археологічних шарах дуже далеко. Його шанували трипільці, носії егейської (кріто-мікенської), троянської та пізніших культур Причорномор"я, зокрема громади Ольвії (Борисфену), які у VI-II століттях до н.е. знову високо піднесли егейську й трипільську символіку двозуба і тризуба."
ага. двозуба, двоноса і двовуха
Трійця
Шутки шутками, но руна Уруз имеет начертание двозуба и связывается с образом тура. Есть о чем подумать.
Мабуть дийсно так. Дуже на те схоже. Я як насправди? Кто теперь это скажет?
Мабуть дийсно так. Дуже на те схоже. Я як насправди? Кто теперь это скажет?
Я, Вам, скажу
те, що знаю.
Варто звернути увагу на сакральні мірності. Парність і триєдність світу.
Наприклад, парність чоловічий /позитивний/ і жіночий /негативний/ початок. Янь і Інь, що народжує третю силу "ці". От вам і трійця, як символ триєдності космічної світобудови. Це наша Права, Ява, Нава.
Бог Троян. Троя. Трипілля. Зубів тут не має.
Даремно забули доблесні старі часи наші та йдемо,куди не відаючи.І оглядаючись назад, говоримо "невже стидаємося Наву,Праву і Яву знати, і зусібіч відати та розуміти: се Дажбог створив нам яйце, що є світ-зоря, яке нам сяє і в тій безодні повісив Землю нашу,аби вона удержана була, бо се Душі пращурів суть, і ті світять зорями над Іру"?...
Наву,Праву і Яву-хіба не три ?
яйце, що є світ - кружечок посередині з низу в тризубі ?
Триглав
http://godsbay.ru/slavs/triglav.html
З віти ще випливає таке!
Це вони, в Триглаві єдині,тримають на своїх ременях-плечах землю і охороняють нашу ,Наву,Праву і Яву.
"Світ тримається на трьох стовпах", і якщо хоч один з них хитнеться,бути великій біді на землі.
Бог Троян. Троя. Трипілля. Зубів тут не має.
В трипілі точно є !
А ще були три кола в Бога Сварога 4,5 тис.років до н. є.
Кратер-великий казан на трьох ніжках обовязковий атрибут вічевих зібрань.Використовувався для пиття священих напоїв.
Етруски його зображали у тіні,де їхній Бог тіні невидимий.
А в греків є Крилата тринога, на якій литів бог Аполон на свою Батьківщину Гіперборею
Триглав у руці Нептуна
Востаннє редагувалося Molfar (18 Feb 2009 12:07:31)
На самом деле еще интереснее, когда утворення світу з Украинських легенд сравниваешь с дао де цзин, выведя схему изложения того и другого. Разницы никакой. Имхо.
значить десь воно йде з єдиного цілого.. не дарма інь і янь йде з трипілля..
На самом деле еще интереснее, когда утворення світу з Украинських легенд сравниваешь с дао де цзин, выведя схему изложения того и другого. Разницы никакой. Имхо.
Я нічого не порівнював, якщо зауваження для мене можу грунтовніше розписати?
Та к я ж і кажу, що про назву тризуба не знаю, можли і краще називати його трійцею.... я писав лише про сам символ як такий, а як він називався - це треба ще дослідити...
Мисліть нестандартно і переверніть тризуб і ознайомтеся з сакральною геометрією.
Тризуб - це головний Предмет Сили Перуна (Шиви в Індійській міфології). Тризуб проводить космічну вогняну енергію, зокрема Перун кидає ним блискавки. В триєдності поєднане тіло, розум і дух.
Сторінки 1
Для відправлення відповіді ви повинні увійти або зареєструватися