1

Тема: I шо ж вони курили?

Явно не табак в нашем сегодняшнем понимании.
Коноплю, гашыш?

2

Re: I шо ж вони курили?

Травы. Ненуашо....  Трава для зрения, трава для защиты и так далее...

3

Рунный написав:

Это предположение, или есть где упоминания об этом?

4

Зайди на сайт бузи - buza.ru - там є стаття Романа Міскіна про те, що ти питаєш. Одна із кращих робіт в цьому плані.

5

монах написав:

Зайди на сайт бузи - buza.ru - там є стаття Романа Міскіна про те, що ти питаєш. Одна із кращих робіт в цьому плані.

Интересная статья.
Значит курили в основном табак. И начали козаки курить вместе с Европой в XVI веке?

6

Це ще нічого не означає. Просто така думка дослідника. У вас є шанс вступити з ним в полеміку.

7

монах написав:

Це ще нічого не означає. Просто така думка дослідника. У вас є шанс вступити з ним в полеміку.

Для полемики необходимы факты. А я их могу добыть разве что в интернете, а это как известно не всегда достоверная информация. Так что для полемики я не готов.
Скорей меня интересует курили ли в Украине до XVI века, когда в Европу был завезен табак? А в той статье я не нашел ответа на этот вопрос.

8

Нажаль, я також не зустрічав. Нічого конкретного більше сказати не можу. А свої припущення висловлювати не хочеться, оскільки не маю можливості опиратися на відповідні факти. Єдиним напрямком, що може свідчити про наявність саме української традиції куріння (на відміну від принесеної з Америки), є напрямок вивчення люльок. А толкових робіт  в цьому напрямку мені не зустрічалося. Щось, можливо, може зустрічатися у Мірчі Еліаде. Він (чи вона) є одним з найпотужніших дослідників шаманських практик народів Євразії. Нажаль, ось уже рік, як я не спромігся прочитати праці Еліаде.

9

Судя по описаниям коллекций козацких трубок, которые я смог найти в интернете, курить в Украине начали вместе со всей Европой. Т.е.  после открытия Америки.

10

Berkut написав:
Рунный написав:

Это предположение, или есть где упоминания об этом?

Упоминания встречаются у директора Никопольского исторического музея и у Фудима.

11

В передаче про характерников и запорожскую сечь было сказанно, что казаки курили еще до Европы...и что люлек они не выпускали изо рта (пишу на русском и понимаю насколько коряво он звучит) ...и что курили они различные травы по ситуации, одну для лечения заболеваний, другую для вхождения в боевые реальности и т.д., ну и конечно же коноплю, ибо конопли всегда хватало на Украине, но редко, только если надо было расслабить тело и мозг,  т.е. в лечебных целях)))

12

Чумаченко говорил что негде грех деть, курили травку, которая снимала определенные барьеры, но это были смеси про природу которых он не уточнял, но спросить его так и не спросил, потому что это меня лично мало интересует. Но думаю я что это не конопля. Конечно кого интересует можна у него спросить

Каюсь, грешен, изменился.  БАТЬКО ЖИВ
Не плюй в бомжа-отплюнется = Редукция ничто-холистика все!!!

13

прошу прощения за русский, нету другой раскладки. Я свои пять копеек. у же из опыта, все просто!
Полынь и чебрец, Кто вырос не в городе меня поймут, что значит полынь, а что чебрец. А вообще такие вещи индивидуальны, и трубка, и смесь курительная, как и пища. Все это нужно делать  самому, выращивать, собирать, готовить, есла коротко.

14

курив я. Неусвідомлений спуск з гори. Я вважаю це відхилиння. Козаки це икористовували бо то були воїни які воювали. Вони змушені були виходити там в якісь пространства...

Попробувать звісно можна

А хай би їх усіх громи побили

15

подорожник а если поподробнее про полинь и про чебрец. Коноплю курил, а вот полинь хотел, но не решился, мало ли что, галюциноген все таки. А вот чебрец для чего, для аромата что ли

Только сначала вы выкурите

Востаннє редагувалося BAT'KO ierarh (07 May 2008 14:29:33)

16

Це була суміш. Табак, полинь та чебрець. Табак для для жару, полинь в народі використовується для очищення, а чебрець -взагалі магічна рослина. Звертайтесь до фольклору, там все читається між рядками. Довіряйте своїм відчуттям, тільки розвивайте перед тим їх. Не в суміші діло, діло в стані, про це у всих вченнях говориться.

17

Цікава річ - деякі старовинні трубки-люльки отвору-димоходу не мають. Тобто є лише курильницями. То може не курили, як зараз вдихаючі дим, а лише окурювали себе. Здається хтось писав що скіфи лікувались димом, в шатрі спалюючі трави. Напевно теж саме і козаки робили в індівідуальному порядку, а не гуртом. А вже з тютюном прийшла звичка втягувати в себе дим.
Але так які трави не бери, гадаю шкоди буде більше ніж користі.
Сам, до речі, на лампадку кладу чарберь. З "освічувачами повітря" не порівняти зате натуральне.

18

Цікава річ - деякі старовинні трубки-люльки отвору-димоходу не мають.

так, на скільки я чув, то таких трубок більшість

19

вони курили. Можна й бульбык, только условие - надо видеть что ты куриш. От чего трава - превращаешся в ворону или видеш духов или тебя парализует

20

Звичайно козаки стали курити тютюн з 18-ого століття лише тоді стали його вирощувати в Туреччині массово звідки привезли і в Україну ну може курили і в кінці 17-ого. До того козаки курили коноплю. При чому вони не накурювались як сучасна молодь мабуть щоб дія коноплі була слабшою вони й   додавали туди різні трави наприклад чебрець який має лікувальні властивості. Куріння коноплі в Україні має досить давні корені ЩЕ В 6-ому СТОЛІТТІ ДО Н.Е. СКІФИ НАВЧИЛИ ГРЕКІВ КУРИТИ КОНОПЛЮ І З ТИХ ЧАСІВ ГРЕКИ ПОЧАЛИ ВИРОБЛЯТИ СПЕЦІАЛЬНИЙ ПОСУД ДЛЯ КУРІННЯ КОНОПЛІ ЙОГО Й ДОСІ ЗНАХОДЯТЬ АРХЕОЛОГИ.  А взагалі курила коноплю вся Є
вропа ще з давніх часів.

21

Товариство, можете підказати, де можна придбати люльку, особливо козацьку, звісно ж, якщо вони взагалі є у продажу.

22

У Львові є хороший майстер. Його люльки дуже якісні -  матеріал, дизайн, виконання.  Думаю, в нього є і козацькі, або можна замовити.

У вихідні (погожі) дні п. Зеновій або його дружина є на "Вернісажі", це навпроти театру ім. Занковецької. 
А ось тут теж про його файки балакають  http://forum.psihov.net.ua/viewtopic.ph … amp;t=5220

Востаннє редагувалося Яна (21 Oct 2008 16:27:10)

23

характерники не курили, а зачем? вы часто в пасочки играетесь?
ученики характерников курили снадобья, а почемуб и нет, и польза и прикольно.
а вот козаки курили коноплю, и т.д.  им все равно , что в лоб , что полбу, зачем на них снадобье переводить, поетому конопля...

[Posted by 77.123.92.133

24

Казаки курили травы из-за  их лечебных свойств- аромотерапия. В зависимости от нахождения  казака  в определенной местности использовались разные травы. Например, очанку курили для улучшения зрения(дальнозоркости). Если казак прятался в плавнях, курили полынь( антисептик), ковыль(укреплял дыхательную систему). Материнку курили для профилактики желудочно-кишечных заболеваний.
Чебрец кроме указанных выше свойств  еще применялся для профилактики запоев. А казацкая трубка также использовалась для лечения
радикулитов.Казаки носили ее заткнутой за пояс в районе крестцово-поясничного отдела. А КОНОПЛЮ КАЗАКИ НЕ КУРИЛИ.ТЕМ БОЛЕЕ
  ХАРАКТЕРНИКИ. Существует множество способов войти в измененное состояние без использования галюциногенных трав.

25

Подробнее можете?