Тема: I шо ж вони курили?
Явно не табак в нашем сегодняшнем понимании.
Коноплю, гашыш?
Характерник - форум про козацькі таємниці
самовдосконалення, пошуки істини, гартування, осягнення світу, мольфарство, езотерика, українська духовність...
Ви не увійшли. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Для відправлення відповіді ви повинні увійти або зареєструватися
Явно не табак в нашем сегодняшнем понимании.
Коноплю, гашыш?
Травы. Ненуашо.... Трава для зрения, трава для защиты и так далее...
Травы. Ненуашо.... Трава для зрения, трава для защиты и так далее...
Это предположение, или есть где упоминания об этом?
Зайди на сайт бузи - buza.ru - там є стаття Романа Міскіна про те, що ти питаєш. Одна із кращих робіт в цьому плані.
Зайди на сайт бузи - buza.ru - там є стаття Романа Міскіна про те, що ти питаєш. Одна із кращих робіт в цьому плані.
Интересная статья.
Значит курили в основном табак. И начали козаки курить вместе с Европой в XVI веке?
Це ще нічого не означає. Просто така думка дослідника. У вас є шанс вступити з ним в полеміку.
Це ще нічого не означає. Просто така думка дослідника. У вас є шанс вступити з ним в полеміку.
Для полемики необходимы факты. А я их могу добыть разве что в интернете, а это как известно не всегда достоверная информация. Так что для полемики я не готов.
Скорей меня интересует курили ли в Украине до XVI века, когда в Европу был завезен табак? А в той статье я не нашел ответа на этот вопрос.
Нажаль, я також не зустрічав. Нічого конкретного більше сказати не можу. А свої припущення висловлювати не хочеться, оскільки не маю можливості опиратися на відповідні факти. Єдиним напрямком, що може свідчити про наявність саме української традиції куріння (на відміну від принесеної з Америки), є напрямок вивчення люльок. А толкових робіт в цьому напрямку мені не зустрічалося. Щось, можливо, може зустрічатися у Мірчі Еліаде. Він (чи вона) є одним з найпотужніших дослідників шаманських практик народів Євразії. Нажаль, ось уже рік, як я не спромігся прочитати праці Еліаде.
Судя по описаниям коллекций козацких трубок, которые я смог найти в интернете, курить в Украине начали вместе со всей Европой. Т.е. после открытия Америки.
Рунный написав:Травы. Ненуашо.... Трава для зрения, трава для защиты и так далее...
Это предположение, или есть где упоминания об этом?
Упоминания встречаются у директора Никопольского исторического музея и у Фудима.
В передаче про характерников и запорожскую сечь было сказанно, что казаки курили еще до Европы...и что люлек они не выпускали изо рта (пишу на русском и понимаю насколько коряво он звучит) ...и что курили они различные травы по ситуации, одну для лечения заболеваний, другую для вхождения в боевые реальности и т.д., ну и конечно же коноплю, ибо конопли всегда хватало на Украине, но редко, только если надо было расслабить тело и мозг, т.е. в лечебных целях)))
Чумаченко говорил что негде грех деть, курили травку, которая снимала определенные барьеры, но это были смеси про природу которых он не уточнял, но спросить его так и не спросил, потому что это меня лично мало интересует. Но думаю я что это не конопля. Конечно кого интересует можна у него спросить
прошу прощения за русский, нету другой раскладки. Я свои пять копеек. у же из опыта, все просто!
Полынь и чебрец, Кто вырос не в городе меня поймут, что значит полынь, а что чебрец. А вообще такие вещи индивидуальны, и трубка, и смесь курительная, как и пища. Все это нужно делать самому, выращивать, собирать, готовить, есла коротко.
курив я. Неусвідомлений спуск з гори. Я вважаю це відхилиння. Козаки це икористовували бо то були воїни які воювали. Вони змушені були виходити там в якісь пространства...
Попробувать звісно можна
подорожник а если поподробнее про полинь и про чебрец. Коноплю курил, а вот полинь хотел, но не решился, мало ли что, галюциноген все таки. А вот чебрец для чего, для аромата что ли
Только сначала вы выкурите
Востаннє редагувалося BAT'KO ierarh (07 May 2008 14:29:33)
Це була суміш. Табак, полинь та чебрець. Табак для для жару, полинь в народі використовується для очищення, а чебрець -взагалі магічна рослина. Звертайтесь до фольклору, там все читається між рядками. Довіряйте своїм відчуттям, тільки розвивайте перед тим їх. Не в суміші діло, діло в стані, про це у всих вченнях говориться.
Цікава річ - деякі старовинні трубки-люльки отвору-димоходу не мають. Тобто є лише курильницями. То може не курили, як зараз вдихаючі дим, а лише окурювали себе. Здається хтось писав що скіфи лікувались димом, в шатрі спалюючі трави. Напевно теж саме і козаки робили в індівідуальному порядку, а не гуртом. А вже з тютюном прийшла звичка втягувати в себе дим.
Але так які трави не бери, гадаю шкоди буде більше ніж користі.
Сам, до речі, на лампадку кладу чарберь. З "освічувачами повітря" не порівняти зате натуральне.
Цікава річ - деякі старовинні трубки-люльки отвору-димоходу не мають.
так, на скільки я чув, то таких трубок більшість
вони курили. Можна й бульбык, только условие - надо видеть что ты куриш. От чего трава - превращаешся в ворону или видеш духов или тебя парализует
Звичайно козаки стали курити тютюн з 18-ого століття лише тоді стали його вирощувати в Туреччині массово звідки привезли і в Україну ну може курили і в кінці 17-ого. До того козаки курили коноплю. При чому вони не накурювались як сучасна молодь мабуть щоб дія коноплі була слабшою вони й додавали туди різні трави наприклад чебрець який має лікувальні властивості. Куріння коноплі в Україні має досить давні корені ЩЕ В 6-ому СТОЛІТТІ ДО Н.Е. СКІФИ НАВЧИЛИ ГРЕКІВ КУРИТИ КОНОПЛЮ І З ТИХ ЧАСІВ ГРЕКИ ПОЧАЛИ ВИРОБЛЯТИ СПЕЦІАЛЬНИЙ ПОСУД ДЛЯ КУРІННЯ КОНОПЛІ ЙОГО Й ДОСІ ЗНАХОДЯТЬ АРХЕОЛОГИ. А взагалі курила коноплю вся Є
вропа ще з давніх часів.
Товариство, можете підказати, де можна придбати люльку, особливо козацьку, звісно ж, якщо вони взагалі є у продажу.
У Львові є хороший майстер. Його люльки дуже якісні - матеріал, дизайн, виконання. Думаю, в нього є і козацькі, або можна замовити.
У вихідні (погожі) дні п. Зеновій або його дружина є на "Вернісажі", це навпроти театру ім. Занковецької.
А ось тут теж про його файки балакають http://forum.psihov.net.ua/viewtopic.ph
amp;t=5220
Востаннє редагувалося Яна (21 Oct 2008 16:27:10)
характерники не курили, а зачем? вы часто в пасочки играетесь?
ученики характерников курили снадобья, а почемуб и нет, и польза и прикольно.
а вот козаки курили коноплю, и т.д. им все равно , что в лоб , что полбу, зачем на них снадобье переводить, поетому конопля...
[Posted by 77.123.92.133
Казаки курили травы из-за их лечебных свойств- аромотерапия. В зависимости от нахождения казака в определенной местности использовались разные травы. Например, очанку курили для улучшения зрения(дальнозоркости). Если казак прятался в плавнях, курили полынь( антисептик), ковыль(укреплял дыхательную систему). Материнку курили для профилактики желудочно-кишечных заболеваний.
Чебрец кроме указанных выше свойств еще применялся для профилактики запоев. А казацкая трубка также использовалась для лечения
радикулитов.Казаки носили ее заткнутой за пояс в районе крестцово-поясничного отдела. А КОНОПЛЮ КАЗАКИ НЕ КУРИЛИ.ТЕМ БОЛЕЕ
ХАРАКТЕРНИКИ. Существует множество способов войти в измененное состояние без использования галюциногенных трав.
Для відправлення відповіді ви повинні увійти або зареєструватися