1

Тема: Українські народні казки

На цих форумах я уже побіжно згадував про казки. Пам"ятаєте:"Сказка ложь, да в ней намек, добрым молодцам намек"? У нас побутує такий термін - українські езотеричні казки. Для затравки даю посилання на один толковий сайт і відповідно теми
http://www.buza.ru/text.php?cat_id=5&text_id=33
також гляньте тут:
http://buza.ru/phpBB2/viewtopic.php?t=4772
там є толкова інформація, жарти можете відкинути. Прошу також врахувати і той факт, що значна частина українських народних казок була записана російськими етнографами в середині 19ст. і згодом вийшла в книгах як російські.
Якщо це буде цікаво, згодом спробую дати ще дещо. Але подумаю чи варто. Дещо з казкової езотерики використав у свої роботах пан Скульський, творчо опрацювавши. Є у мене одна дуже цікава робота луцького вченого з питання українських казок. Зокрема те, що є - про казку "Рукавичка". Дуже цікаво скажу я вам. Але потрібно поїхати забрати, потім відсканувати і закинути сюди.
Якщо цікаво - пишіть.

2

Re: Українські народні казки

smile Чим же Вам так пан Скульский напакостив, чи то  у Вас змагання в кого "крутіші"?

3

монах написав:

жарти можете відкинути

. Так ніхто і не жартує. Казки - серйозні тексти з глибокими народними символами. Якщо є змога, то викладайте всі цікаві факти, а потім спробуймо їх проаналізувати. Бо в казках зберіглось набагато більше інформації, порівняно з іншими видами народної творчості.
   Вчора було трохи часу, то я якраз дивився казки, упорядковані М. Зінчуком. В першому ж творі зустрічаємо образ діда, який живе у лісі і в якого доба йде за рік. Дід вміє приймати різні форми і подоби. Наприклад, може перекинутись у пташечку чи у ксьондза. Дідик вимагає від працівників, котрі до нього найнялися, правдивості і набожності. Щедро винагороджує за роботу: чи то грішми, а чи сопілочкою, призначення якої тотожне з функціями яйця-райця. Інший аспект: у казці фігурують вівці, які на деякий час перетворюються на людей і трактуються як щасливі душі. Так як дідик перетворюється спочатку на барана – вожака отари, а далі на ксьондза, котрий відправляє службу перед праведними душами, то виникає закономірне питання: чи не Бог він? [Як пси чоловіка рятували. 1; 5-17]. Якось від цього характерництвом віє. А це ж всього-навсього типовий казковий образ.

4

казки дуже правдиві... комуняки не додумалися їх знищувати.. тай як

5

Додумались. Їх дуже слабо публікували. Багато визначних фольклорних збірників так і не були перевидані (перше, що спадає на думку - славетні "Записки о Южной Руси" П. Куліша). До речі, там, здається, бачив цікавий матеріал про характерництво.
Взагалі вражають наклади фольклорної спадщини. От наприклад, книжки, з якими зараз працюю: "Укр. народні пісні в записах О. та Ф. Бодянських"(8 000), "Пісні Поділля" (10 000). А це ж серйозні наукові видання! Що це як не політика?
А взяти збирачів фольклору радянського періоду. Та їх же кожного моменту могли звинуватити в буржуазному націоналізмі і кинути за грати. Он, як Гоголю-Царенку життя попсували.
Хоча все могло бути набагато гірше...
Мені здається справа в тому, що фольклор поступово сам знищувався і сходив нанівець - з появою телебачення, радіо. І радянська влада цьому допомагала. Старих людей, котрі тримали в своїй пам"яті пласти народної мудрості, називали темними, невченими; народну медицину, езотеричні традиції - дурисвітством, велася активна пропаганда, яка нав"язувала людям інші цінності й світогляд. Як результат - виродження багатовічних звичаїв, втрата культури.

6

так.. зараз на телебаченні українського катма...

7

Уточнюю про що я почав вести мову - українські езотеричні казки, тобто казки, які несуть в собі елементи уявлень українського народу про будову світу та багато інших моментів. Як приклад можу навести пояснення академіка рибакова про казку "Чудо-юдо та бій на калиновому мосту". Аналізуючи цю казку він стверджує, що в ній розповідається про полювання на мамонтів. Прошу зауважити, що це яскравий представник радянської історичної школи, добре відомий у світі.

8

Народні казки і справді є джерелом мудрості… Особливу увагу має сенс приділяти тим казкам, в яких йдеться про виникнення світу… там дійсно описані реальні процеси, які відбуваються у Всесвіті…

9

Стосовно "розбору польотів" в українських казках неперевершеною є Марія Чумарна з її книгою "Україна споконвічна". (якщо назва не відповідає дійсності - то уточню згодом... маю сей твір в твердій копії). Там можна знайти багато цікавого. Правда матеріал подано досить пафосно і трошки хаотично. Там ми маємо суміш язичницько-християнських трактувань. Але про сотворення світу і інші космогонічні речі — інформації, як то кажуть не перефільтрувати. І "Яйце райце" про Котигорошка, і про трипільські безконечники на писанках, і  про дерево роду...
Якщо зацікавить, то викладу точну інформацію про рік видання, к-сть сторінок, видавництво.

Істина — на шляху до вершини. Можливо не у вершині справа, а в пройденому і пережитому.

10

Уточнюю інформацію про книгу Марії Чумарної.

Марія Чумарна
"З початку світу. Україна в символах"
В-во "Сполом",
Львів 2005р.
288 ст.
Видання друге доповнене

Істина — на шляху до вершини. Можливо не у вершині справа, а в пройденому і пережитому.

11

В мене є велика книга ше радянських часів. Казки про тварин. Там дуже багато ще космогонічних тематик казок.. Радянська цензура їх не затерла.. Бо їх треба глибоко усвідомлювати..

12

Bohdan написав:

В мене є велика книга ше радянських часів. Радянська цензура їх не затерла.. Бо їх треба глибоко усвідомлювати..

Ну от, справа в тому що матеріал цей треба ще опрацьовувати з точки зору накопичених знань в багатьох сферах: теології, символіки, етнографії, філософії, езотерики.

Я ж кажу вже про сучасну працю не з радянських часів. В Чумарної маємо викладку вже "осмислених" казок.
Думаю існує багато інших подібних праць. Але у формі книги, а не статті, знаю тільки цю. Ну і книга українською мовою, і про Україну. (хоч і наведені казки інших народів для порівняння і пошуку аналогій)

13

Живосвіт написав:

Уточнюю інформацію про книгу Марії Чумарної.

Марія Чумарна
"З початку світу. Україна в символах"
В-во "Сполом",
Львів 2005р.
288 ст.
Видання друге доповнене

А є у когось в електронному вигляді?

14

на цьому сайті я для сина молодшого казки деякі брав:
http://abetka.ukrlife.org/kazki.html

Одеські гайдамаки: http://gaidamaky.pp.net.ua/

15

http://plamyasvargi.narod.ru/html/speec … tStory.htm

16

Читал с увлечением Сергея Плачинду. Наши украинские архетипические фигуры намного более человечны и можно сказать более божественны, чем олюднённые греческие. Мне сильно понравилось и на мой взгляд по глубине ни чем не отличается от "в начале было слово".

17

Книги Проппа почитайте - очень познавательно.
А на мой вопрос, были ли в спасе так называемые "боевые сказки" (по аналогии с бузовской традицией, доставшейся от Б.В.Голицына-Тимофеева), Леонид Петрович Безклубый (Царство ему Небесное!) ответил так: "Смерть Кощія де? В яйці? Тобто куди бити знаєш?":)

18

А Леонид Петрович не говорил откуда утка с зайцем при этом вылетать будут?

19

Я к тому, что ЛПБ скептично относился к боевым сказкам. Хотя отмечал, что в них есть "сліди звичаєвого спасу"

20

Виноват, исправлюсь

21

Да уж, извольте, пан Великий Характерник Шлоссер!:)

22

Почему то я пока думаю, что из меня великий характерник, как из меня же балерина.
Что- то я знаю, а что-то нет, но свое мнение имею.

23

одним словом  самый настоящий характерник. так и надо.

Каюсь, грешен, изменился.  БАТЬКО ЖИВ
Не плюй в бомжа-отплюнется = Редукция ничто-холистика все!!!

24

Я не галдовник - я только учусь!:)

25

Про пісні-казки.
(насилу знайшов , як соскановане у jpeg-зі підвантажити на форум)
З книжки "Київське вікно у Всесвіт" (Інформаційно-аналітична агенція "Наш час" Київ-2006) стор.13  http://www.picatom.com/k/%20%20-341.html
Про Дівчину, не нагадує популярну народну пісню?
Моє припущення (що до Іванка) : Галя несе воду , тобто йде вже від колодязя до дому , за нею "в`ється" Івасик-Телесик? . З чим(у небі) він пов`язан ? Місяцем? Ні. Місяць завжди "йде " назустріч сузір`ю "Дівчини"(Орла). А треба за нею. Наприклад, сузір`є "Лебедя". Да і Телесик якось з ним пов`язаний. Є така українська народна казочка про нього ( у якій відчувається щось знайоме з казками про Буратіно , Золотий човник з срібним весельцем , бабу Ягу , Нільса з шведської казки про гусей) http://www.kazka.in.ua/Zbirky/moje/Telesyk.html