Re: I шо ж вони курили?
О чем именно?
Характерник - форум про козацькі таємниці
самовдосконалення, пошуки істини, гартування, осягнення світу, мольфарство, езотерика, українська духовність...
Ви не увійшли. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Для відправлення відповіді ви повинні увійти або зареєструватися
О чем именно?
Як я чув і спілкувався із людьми,козаки курилі різні трави.В залежності для чого.Шавлій і інші.
Ніякий козак не травив би сам себе звичайним тютюном ,або ж іншою заразою!
По словам Черникова и как говорил ему его дед действительно козаки характерники в основном курили травяные зборы для разных нужд, как уже говорилось это был и чабрец и полынь и зверобой. При козаке всегда был так называемый магический збор из 7 трав. Процент табака был крайне мизерным. Порою приходилось сидеть в плавнях по несколько суток(тут и железное здоровье подорвать можно) и как раз чтобы этого не случилось и шли в ход травы. Аромотерапия так сказать. Были травы которые улучшали как физическое так и энергетическое видение, желудочный збор и т.д. Но настоящие характерники действительно крайне редко прибегали к такой терапии.
мені розповідав один чоловік, що сучасною мовою те куріння трав нині зветься інгаляцією, збори зілля для козаків підбирав характерник в залежності від хвороб і в основному ті збори (від всякої недуги) курили десь після 40, коли людина вже починала відчувати проблемні місця в організмі
відомо, що курили, але наскільки я розумію, втрачено пропорції, а вони мали напевно не останнє значення
Чтобы не прихватило в походе расстройство желудка, курили трубку, набитую высушенной травой душицей, нервные расстройства успокаивали смесью мяты и зверобоя, а курением табака с добавлением полыни "улучшали" зрение.
Простой казацкой «трубкой-сбрулькой» казаки исцеляли и болезни спины: приматывали ее к искривленному участку позвоночника широким кушаком и — отправлялись в поход. К местам ушибов прикладывали подковы, камни: не все подряд, а особые — целебные.--------------------------- URBEHTу ![]()
В ходу у казаков были настои, отвары, спиртовые настойки, обертывания целебными травами. А еще… банька!
десь є стаття якогось дослідника, що описував цю галузь, так би мовити, я запам'ятав про дію буркуна, якого давали курити молодим козакам після бою, яких не попускало від вбитих ворогів
але тема дуже цікава, і задля відновити пропорції цього діла треба організовувати цілу етнографічну експедицію по бабках, знахарях, травниках і т.ін. України
курити я кинув, проте інгаляції поробив би з задоволенням
![]()
Востаннє редагувалося orlyk (25 Jun 2009 11:14:45)
А курили вони трави ті що лікувальні,адже правильне використання і пропорції справді мають лікувальний ефект,взяти як приклад цигарки від геморою в яких табак відсутній.
Характерники не курили...Особисто я дим від цигарок чую за кілометр, яка там розвідка...
Слухайте, дев"ять крапок, а що курили особисто ви, щоб такий нік собі поставити? ![]()
а чи є більш конкретна інфо щодо складу та пропорцій трав'яних зборів, часу та порядку їх збирання, приготування тощо?
Для бою це не годиться зовсім.
Слухайте, дев"ять крапок, а що курили особисто ви, щоб такий нік собі поставити?
Мене зваты Володимир, а нік це зайве.Я не курю=).Читали Біблію? Богу курять в храмах, а бісу за кожним закутком.Нехай батюшка курить)...Людина яка дихала димом з поховального вогнища поглинае душу, отримуе силу...Крадучи...Ви розумієте про що я ? Бачите межу?
"а позаду Сагайдачний. Що проміняв жінку на тютюн та люльку необачний2
Я анархував чотири причини використання козаками люльок
1) Кресало. В поході. Ночі,сиро чи в планях вогнище палити не можна. А тут вогонь зажди під рукою. За цієї причини затягувати в легені дим зовсім не обовязково,достатньо щоб жевріло;
2) Як дезінфекція і лікування поранених; (А. Пастернак «Козацька медицина»);
3) Як оберіг. Дим огортає тіло людини. Вонастає невидима для хижого ока
4 Для відновлення енергетчного балансу. Коли людина в енергетичному дублі, вона починає «горіть», окислювальні процеси переважають над відновлювальними. К озаки таким чиномрегулювали своє входження і відходили від бою.
Тому самі цікавікозакиті хто накартинах чи старих фресках зображений з люлькою.
Щодо конопель...
Скіфи не курили коноплю - а обкурювались нею. Це зовсім різні речі.
Воскурювання різних трав і обкурювання ними людей, тварин, якихось предметів є давня шаманська практика.
В своєму матеріалі Міскін Р.В. "Что курили казаки..." не показано пропорцій, часу збору і іншої подібної інформації, бо не ставилась така мета. Мета статті була показатти, що якраз коноплю козаки і не курили - а курили різні "мішанки", тобто суміші тютюну і лікувальних трав. Джерела там подано.
Щодо тютюну - наші предки курили тютюн неферментований. він драв горло - але був, як не дивно, більш корисний, ніж сучасні ферментовані сорти тютюну. Неферментований тютюн більш смолистий і смердючий від того - але в ньому довгий час після збору і сушки зберігаються різні вітаміни і корисні мікроелементи (чого вже нема в ферментованому тютюну). І щоб якось пзбутися цього непрємного запаху, козаки і робили всілякі "мішанки". Тут я краз відбулась інтерференція двох традицій - коли на запозичену традицію тютюнокуріння наклалась власна знахарська традиція обкурювання травами (з лікувальними і магічними цілями).
Анекдот в тему:
- Куме! Ви що палите? "Ватру"?
- Ні, я палю сільраду!
- О! Ви маєте рацію!
- Та ні, рація в мого сусіда - а у мене кулемет! ![]()
Козаки уже курили в 15 веке и явно не табак=)
Донник желтый - действующее вещество кумарин, кто в воде долго сидел и новичкам после первого боя.
Труху - ковыль для улучшения зрения могильники курили
Чаклун траву - и в бой нагим
Полынь - глистогонное
Мак - без коментов
Вообще же воскурение (не вдыхание ) трав это языческое жертвоприношение на курганах. Можно так навоскурятся што мало не покажется.
Во всех армиях мира с давних времен употребление боевых стимуляторов давало преимущество. И сейчас армия не в состоянии отказатся от них. Не думаете же вы что казаки были исключением?
байдА, а що ви курите на могилах?
А бай Да переповідає мені мою ж власну статтю про те, що курили козаки ![]()
Я тоже знаю о полыни, чабреце, доннике, ковыле и пр.
Не по наслышке.
Некоторые знают про канабис - и тоже не понаслышке
А кое-кто, например, как бай Да - так и вовсе наверное тяжелой артиллерией балуются, судя по постам ![]()
а ще можна не курити, а нюхати клей ![]()
хлопці, як зварганити собі люльку?? справа у тому, що я зараз на тому етапі, на якому стараюсь робити усе своїми руками, моє священне дерево - вишня, а ще десь читав, що саме з вишні козаки найчастіше робили собі люльки, причому кожен робив собі сам - такий собі артефакт, у кожного саморобний, ось чому цікавлюсь... матеріал - є ( вишня ), потрібна інформація, інтернет не кишить такого роду схемками та статтями, тому питаю в вас
у майстра замовляти не хочу і купляти взагалі, важливо, з яким настроєм робилась річ, треба до свого дітища проявляти любов у кожному штриху створення, тому таку кропітку роботу нікому не можу дозволити, як тільки собі
і хотілось би поконкретніше - які суміші курили козаки, бо в мене багато трав, дома в селі, треба купажі зробити
конопля та інше - справи темних душ. їм це не шкодить.
Руками. Ножем. Чубук окремо, можна не з вишні. Вставляєте глиняну чашечку. Отвір сверлом. Поєднуєте і все. Але нащо воно вам, козаки використовували як кресало та тримати настрій. Ви що будете тримати? Не робіть того, що не треба. Це створює незавершений кінець і забира вашу силу (увагу).
Востаннє редагувалося Дід Артім (15 May 2011 20:42:15)
стоп, Діду, якщо воно корисно, то чому б і неможна??? не накурюватися, а потроху дудіти, і шось я дуже сумніваюсь, що майже усі козаки використовували це як кресало, добути вогонь і звичайним кресалом можна ( кремінним ), а таких у них було дай боже
Брат намагався зробити люльку, мундштук довго вистругував ножем і вийшов дуже гарний, а от з чашкою набагато важче, теж із вишні робив, двічі лопнула...
характерники не курили, а зачем? вы часто в пасочки играетесь?
ученики характерников курили снадобья, а почемуб и нет, и польза и прикольно.
а вот козаки курили коноплю, и т.д. им все равно , что в лоб , что полбу, зачем на них снадобье переводить, поетому конопля...[Posted by 77.123.92.133
коноплі не курили з них робили одяг
Для відправлення відповіді ви повинні увійти або зареєструватися