Зараз не можу ніде знайти один дуже гарний фільм, який на початку 90-х демонстрували по телебаченню - х/ф "Далі польоту стріли", знятий на кіностудії ім. Довженко Василем Вітром(?) за одноіменним романом Алли Тютюнник .
Надибав тількі це - http://www.aukro.ua/item977071219-dal-p
tr-li.html
Трошки про цей художній фільм - http://www.day.kiev.ua/295640/ :
"...— Розкажіть про цей фільм детальніше.
— Я познайомився з письменницею Аллою Тютюнник, запропонувавши їй екранізувати її повість «Що з тобою коїться?» Але вже в день нашого знайомства вона розповіла мені про роман «Далі польоту стріли», над яким вона в той час працювала. У ньому йшлося про українців, яких було виселено з їх батьківських земель по берегах Дніпра для того, аби ці місця віддати під штучні моря. Я був уражений романом. Звичайно, такий сюжет для ігрового кіно в умовах Радянського союзу було неможливо зняти, тому я запропонував Аллі зробити документальний фільм. Ми замаскували цю тему під екологічну, яка на той час починала бути актуальною. І на гребні екологічного руху наш сценарій затвердили. Фільм був знятий на студії «Укртелефільм». Саме у «Підземних водах» із уст одного з героїв фільму прозвучало слово «геноцид», і всім одразу стало зрозуміло, про що насправді йдеться у нашому фільмі.
«Підземні води» ми повезли в Москву на показ спеціальній комісії по прийняттю фільмів від республік для Центрального телебачення в СРСР. Після його перегляду був ефект, ніби розірвалася нейтронна бомба — довга натягнута пауза. І мені друзі з Прибалтики, які були на перегляді, сказали: «Никогда, Вася, этот фильм в Москве не примут». Мовляв, готуйся. Я вже знав, до чого готуватися: фільм мали покласти «на полицю». І раптом у цей час до Києва приїздить відомий еколог — академік Яблоков. Одночасно з рухом за екологію почався рух за демократію. І якимись, як каже класик, одному Богу видимими шляхами, ці демократи опинилися на нашій студії та побачили мій фільм. Академік Яблоков одразу заявив, що забирає копію цього фільму до Москви. І одного прекрасного дня на Центральному телебаченні після його виступу з наріканнями на екологічну ситуацію в країні, показали фільм «молодих талановитих українських кінематографістів».
— А на українському телебаченні «Підземні води» показували?
— Так, показувало УТ-1 у 1989-му, 1990-му, 1991-му. Але потім фільм зник з екрану. І переглянувши його, можна зрозуміти чому."
Востаннє редагувалося Упертюх (28 Apr 2010 12:39:57)